KL og Dansk Arbejdsgiverforening foreslår seks grundprincipper for fremtidens beskæftigelsessystem

Beskæftigelsesministeren nedsatte sidste år et ekspertudvalg, der skal pege på hvordan fremtidens beskæftigelsessystem skal se ud. Det skete i forlængelse af regeringens beslutning om at der på området skal sparres ca. 3 mia. samtidig med at man lægger op til en nedlæggelse af de kommunale jobcentre.

Selveje Danmark har tidligere sammen med vores medlemmer på området fremsendt en række konkrete forslag til ekspertgruppen.

Nu har KL og Dansk Arbejdsgiverforening så sammen formuleret seks grundprincipper for området. Det er ganske interessante forslag, som bl.a. udmærker sig ved at der peges på at målgrupperne skal gives en langt højere grad af valgfrihed, noget som Selveje Danmark vil bakke op omkring.

De seks grundprincipper er:

  • Ansvar for udførelse og ansvar for økonomi skal følges ad.
  • Det overordnede ansvar skal forankres hos én offentlig myndighed, som både har det økonomiske ansvar og ansvaret for at visitere de relevante personer.
  • Udførelsen af de konkrete indsatser kan ske hos forskellige operatører – for eksempel private aktører, a-kasser eller virksomheder.
  • Operatørerne skal honoreres efter deres resultater. Innovation og konkurrence mellem operatørerne fremmes ved at give ledige, som er visiteret til den type indsats, mulighed for selv at vælge blandt de kvalificerede operatører.
  • Kompleksitet og bureaukrati skal nedbringes gennem færre mål- og ydelsesgrupper. Der bør ske en markant reduktion i de mange proceskrav, som skaber unødigt mange målgrupper med forskelligt regelsæt.
  • AI-værktøjer skal i højere grad bruges som beslutningsstøtte og til identifikation af relevante indsatser. Der skal desuden udvikles flere digitale selvbetjeningsløsninger for virksomheder og borgere for eksempel ved brug af AI-teknologi. Lovgivning og andre regler skal udformes, så de er gennemskuelige og i størst muligt omfang kan administreres digitalt.