Aftale med FOA om større fleksibilitet på ældreområdet

Kære medlemmer

Dansk Erhverv har indgået vedhæftede aftale om fælles ansvar med FOA for virksomheder, der er medlem af Dansk Erhverv og Selveje Danmark.

Aftalen vedrører virksomheder, som har overenskomst med FOA indenfor pleje- og omsorg, psykiatri-, sundheds- og socialområdet, hvor der fortsat er fuld drift, og hvor situationen med corona grundet sygefravær eller særlig arbejdsbyrde betyder, at der et behov for større fleksibilitet for at kunne løse arbejdsopgaverne og opretholde driften.

Rammeaftalen indeholder blandt andet følgende:

  • Mulighed for at anvise andre opgaver end de sædvanlige til sosu-personale
  • Opfordring til at hurtigt at indgå lokale aftaler om fleksibel arbejdstid
  • Påpegning af særlige muligheder for fravigelser af arbejdstidsbestemmelserne
  • Mulighed for at få den samme lokalaftale om fravigelser som kommunen, hvis en sådan måtte være indgået.

Virksomhederne tager også del i ansvaret, da man ved anvendelse af rammeaftalen forpligter sig til at følge myndighedernes anbefalinger, uagtet at virksomheden ikke er en offentlig enhed, og til at oplære til nye opgaver. Hvis der indgås lokalaftaler om fravigende arbejdstidsregler, så har virksomhederne pligt til at være ekstra opmærksom på medarbejdernes sikkerhed, sundhed og arbejdspres. Der skal så vidt muligt ske en ligelig fordeling af arbejdsopgaver.

Er der brug for at kunne agere mere fleksibelt ift. arbejdsplanlægning, at kunne tilsidesætte varslings- og betalingsbestemmelser samt at kunne forlænge normperioden, så overtidsbetaling i højere grad kan undgås, så er det med at komme i gang med lokalaftaler herom. Aftaler om frivilligt merarbejde kan også være behjælpelige. De centrale parter har nu aftalt, at der bakkes op om disse muligheder i den givne situation med covid-19.

Såfremt du tænker at det vil være relevant for jer, så skal I endelig tage fat i jeres kontakt person i Dansk Erhverv, eller kontakte Dansk Erhvervs Hotline, og via den blive henvist til en kollega med kendskab til aftalen.

Fra Selveje Danmark sender vi en stor tak til både Dansk Erhverv og FOA, for med aftalen at skabe lidt bedre rammer for ældreområdet, i en tid, hvor det kan blive voldsomt presset.

Læs hele rammeaftalen - klik her


Venlig hilsen

Jon Thorlacius Krog
Branchedirektør, MPA