Orientering fra Selveje Danmark om corona #11

Kære medlemmer

 

Hermed dagens nyhedsmail fra sekretariatet.

Magtanvendelse på botilbud under coronakrisen

Der er ikke ændret i magtanvendelsesreglerne under coronakrisen. Det slår Social- og Indenrigsministeriet fast på deres hjemmeside.

 Det er derfor stadig de almindelige regler om magtanvendelse, der gælder. Det drejer sig om reglerne om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne i serviceloven og reglerne om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for børn og unge i lov om voksenansvar for anbragte børn og unge.

 Hvis der er mistanke om, at en borger er smittet, skal personalet altid først forsøge at motivere borgeren til at blive i egen bolig ved brug af pædagogiske metoder og virkemidler som led i omsorgspligten.

 Kan dette ikke lade sig gøre, og vurderes det, at borgeren udgør en fare for sig selv, andre beboere eller personalet på grund af risiko for smitte med COVID-19, kan personalet inden for de gældende rammer af magtanvendelsesreglerne i serviceloven f.eks. føre borgeren tilbage til egen bolig.

Hvis disse regler ikke rækker i den konkrete situation, bør der så hurtigt som overhovedet muligt rettes henvendelse til sundhedsmyndighederne, som har udvidede beføjelser i forhold til f.eks. at bringe reglerne om isolation i pidemiloven i anvendelse, evt. med bistand fra politiet.

 Se mere under svarene på spørgsmål 8 og 9 under temaet handicap på Social- og Indenrigsministeriets hjemmeside - klik her. 

Få svar på spørgsmål om socialområdet på Social- og Indenrigsministeriets hjemmeside

Social- og indenrigsministeriet har oprettet en side med ofte stillede spørgsmål og svar om coronavirus på socialområdet.

Siden forholder sig til socialområdet generelt, til herberger og hjemløse, handicap, familier og endelig udsatte og anbragte børn/unge.

Ministeriet opdaterer løbende spørgsmål og svar.

Se spørgsmålene og ministeriet svar - klik her.


Rigtig god weekend.


Bedste hilsner

Gitte Landors

Chefkonsulent