Orientering fra Selveje Danmark om corona #16

Kære medlemmer

Her følger dagens nyheder fra os i Selveje Danmark.

Jeg vil dog først lige dele en glædelig nyhed. I går startede vores nye kollega i Selveje Danmark. Det er Louise Dybdal, der kommer fra en stilling i KL, hvor hun har arbejdet med ældre- og sundhedsområdet. Jeg glæder mig meget til vi får denne corona-krise overstået, så Louise kan komme ud og hilse på jer alle, og at vi nu kan vi også nu få endnu mere tryk på vores arbejde på netop ældre- og sundhedsområdet.

Og til jer der ikke lige arbejder med de dele af vores velfærd, så husk, at vi I selveje Danmark også er Gitte Landors, Kåre Skarsholm, Mathilde Lauth og jeg selv – og at I altid er velkomne til at tage fat i os alle.

Dækning af fasteudgifter

Den 2. april underskrev erhvervsministeren den bekendtgørelse, der omhandler dækning af virksomheders faste udgifter. Ordningen omfatter alle virksomheder og selvejende organisationer, med mindre de modtager mere end 50 offentlig støtte. Vær her opmærksom på at salg af tilbud efter serviceloven ikke betragtes som ”støtte” men som - ja salg. Selveje Danmark er meget opmærksom på de udfordringer det rejser for civilsamfundsorganisationer og bl.a. en gruppe af socialøkonomiske virksomheder.

Jeg vil ikke gennemgå hele bekendtgørelsen her, da den er meget teknisk, men blot nævne, at kompensationsadgangen er følgende:

1) 80 pct., hvis omsætningsnedgangen har været fra og med 80 pct. til og med 100 pct.

2) 50 pct., hvis omsætningsnedgangen har været fra og med 60 pct. op til 80 pct.

3) 25 pct., hvis omsætningsnedgangen har været fra og med 40 pct. op til 60 pct.

Hvis du tænker, at det vil være relevant for din organisation at søge kompensation efter denne ordning, så indsætter jeg her et link til selve bekendtgørelsen: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=213842

Vi vil i Selveje Danmark søge at understøtte jer i processen, og mere detaljeret hjælp kan I få gennem Dansk Erhvervs nye erhvervsjuridiske hotline på 3374 6500 der er åben alle hverdage mellem kl. 8.30 og 16.30

 

Opdateret retningslinje for medarbejdere i risikogrupper, som arbejder i sundheds- og ældresektoren

Sundhedsstyrelsen udvider anbefalingens omfang, så socialområdet inkluderes. Desuden skærper de anbefalingen så medarbejdere i særlige risikogrupper skal omplaceres og de må ikke håndtere patienter eller borgere med mistanke om corona.

Anbefalingerne vedr. omplacering gælder nu alle gravide og gravide fra 3. trimester skal sendes hjem.

Du kan læse lidt mere her: https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2020/Haandtering-af-COVID-19_-Ansatte-i-sundheds-og-aeldresektoren-der-tilhoerer-saerlige-risiko

 

Nye retningslinjer for test ved mistanke om smitte på bl.a. plejehjem og botilbud

Sundhedsstyrelsen har revideret retningslinjen til sundhedsvæsenet om håndteringen af COVID-19, så medarbejdere på sundheds-, ældre, og socialområdet nu kan henvises direkte til test i en regional COVID-19-klinik uden om egen læge. Det kræver dog henvisning af nærmeste personaleleder. Se nederst side 6 i de nye retningslinjer.

Desuden er det blevet lettere også at henvise medarbejdere i sundheds- og ældre-, og socialsektoren med milde symptomer til test.

Endelig kan flere patienter/borgere/beboere med mindre symptomer blive henvist til test i de regionale udredningskliniker. Regionernes testcenter kan komme ud og teste borgere i fx ’plejehjem, kommunale botilbud, fængsler og herberger’.

https://www.sst.dk/da/Nyheder/2020/Flere-kan-blive-henvist-til-test-for-COVID-19

 

Akutpulje på 10 mio. kr. til organisationer der fremmer mental sundhed

Velliv Foreningen  har oprettet en akutpulje på 10 mio. kr. til civilsamfundsinitiativer og mindre virksomheder, som arbejder med eller ønske at påbegynde aktiviteter, der styrker mental sundhed i lokalsamfundet i forbindelse med coronakrisen. 

Målet er, at flere mennesker får hjælp til at styrke deres mentale sundhed og modvirke udfordringer som ensomhed, følelsen af angst og depression, isolation, mobning og chikane under og efter coronakrisen.

Akutpuljen har særligt fokus på at gøre lokale indsatser i stand til at gennemføre sundhedsfremmende aktiviteter. Det er muligt at opnå op til 50.000 kr. i tilskud ved ansøgning.

Læs mere om puljen og ansøgningsmulighederne på foreningens hjemmeside: https://www.vellivforeningen.dk/for-ansoegere/velliv-foreningens-akutpulje/

 

Få viden om COVID-19 gennem webinarer fra Dansk Erhverv

Dansk Erhverv har oplevet en stor succes med at afholde webinar, og har derfor føjet flere webinarer til deres aktivitetsliste.

Den samlede oversigt over kurser og aktiviteter kan findes på Dansk Erhvervs hjemmeside - klik her.

 

Nedenfor finder I listen over de seneste tilføjede webinarer om COVID-19 fra Dansk Erhverv:

 

  1. April fra kl. 9.30-11.00: Overblik over udvalgte COVID-19 hjælpepakker

Læs mere her: https://www.danskerhverv.dk/kurser-og-events/overblik-over-udvalgte-covid-19-hjalpepakker/

 

  1. April fra kl. 08.45-09.45: Forandringsledelse – i en tid med coronavirus

Læs mere her: https://www.danskerhverv.dk/kurser-og-events/forandringsledelse--i-en-tid-med-coronavirus/

 

  1. April fra kl. 10.30-11.00: Den digitale arbejdsplads III – it-sikkerhed

Læs mere her: https://www.danskerhverv.dk/kurser-og-events/den-digitale-arbejdsplads-iii--it-sikkerhed/

 

Sidst men ikke mindst vil jeg lige lave et link til Dansk Erhverv og den nye kampagne brug handlekraften, som jeg synes fint samler sammen på det vi i Selveje Danmark også arbejder med – nemlig sammenhold. 

https://www.danskerhverv.dk/presse-og-nyheder/nyheder/sammenhold-er-det-starkeste-hold--en-nation-kan-stille-med/

 

Venlig hilsen

Jon Thorlacius Krog

Branchedirektør, Selveje Danmark