VIVE undersøger selvbestemmelse på sociale tilbud og virksomme sociale indsatser

VIVE har igangsat to nye undersøgelser. I den ene undersøgelse indsamler VIVE viden om, hvordan idealet om selv- og medbestemmelse for borgere med udviklingshæmning bedre kan omsættes til praksis. Den anden undersøgelse har til formål at danne et overblik over processen, når sociale indsatser bliver udviklet i de nordiske lande. Landene kan bruge viden fra undersøgelsen til at lære af hinanden.

NMR – Virksomme sociale indsatser
Selvom de nordiske lande minder om hinanden, har landene kun et begrænset samarbejde om at udvikle sociale indsatser. I et nyt projekt danner VIVE overblik over processen, når sociale indsatser bliver udviklet i de nordiske lande. Landene kan bruge viden fra undersøgelsen til at lære af hinanden.

Det er Social- og Ældreministeriet, der har bedt VIVE om at gennemføre undersøgelsen, som er finansieret af Nordisk Ministerråd.

Projektperioden løber fra oktober 2022 – juni 2023.

Læs mere – klik her.

Hvordan kan socialpædagogisk praksis styrke selv- og medbestemmelse på sociale tilbud?
Selvbestemmelse et ideal, som både borgere, medarbejdere og myndigheder er bevidste om. Viden fra forskning peger på, at der er sammenhæng mellem selvbestemmelse og livskvalitet og inklusion af mennesker med udviklingshæmning i grupper og samfund.

Selvom idealerne om selv- og medbestemmelse længe har været på dagsordenen i socialpædagogisk praksis, er de svære at omsætte i praksis. Dette projekt søger at bidrage med viden om de muligheder, dilemmaer og problemstillinger, der er vigtige for at kunne omsætte idealerne til praksis.

Læs mere – klik her.