Aftaler om fordeling af forskningsreserven i 2025 er landet

Regeringen og alle Folketingets partier har indgået aftaler om fordeling af 5,5 mia. kr. til forskning og innovation. Selveje Danmark ser positivt på, at der bl.a. er prioriteret midler til forskning på ældreområdet, det specialiserede socialområde og forskning målrettet børn og unge i udsatte positioner.

Det er følgende partier, der har indgået aftalerne:

  • Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne)
  • Socialistisk Folkeparti
  • Danmarksdemokraterne
  • Liberal Alliance
  • Det Konservative Folkeparti
  • Enhedslisten
  • Radikale Venstre
  • Dansk Folkeparti
  • Alternativet

Selveje Danmark ser positive takter i, at man har prioriteret sundhedsområdet med 0,8 mia. kr. Her er der bl.a. afsat 150 mio. kr. til forskning i psykiatrien, som er en markant stigning på 50 pct. i forhold til den forrige forskningsreserve. Herunder har vi samlet udpluk fra fordelingen af forskningsreserven:

  • 3.3 Psykiatriforskning : Aftalepartierne er enige om som opfølgning på det faglige oplæg til en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed at afsætte 150,0 mio. kr. i 2025 til forskning i psykiatrien, herunder forebyggelse, årsagsforhold, forskelle mellem kønnene ift. diagnosticering mv., tidlig indsats, effektive og virksomme metoder til behandling, kvalitet, sammenhæng og bruger- og pårørendeinddragelse, mistrivsel, ensomhed, metoder til nedbringelse af tvang, medicinfri alternativer såsom kunst, kultur og natur, digitale behandlingsformer og virtual reality. Midlerne udmøntes af Danmarks Frie Forskningsfond.

  • 3.4 Ældreforskning: Aftalepartierne er enige om at afsætte 35,0 mio. kr. i 2025 til multidisciplinær og praksisnær forskning inden for pleje og omsorg til den ældre borger, der skal belyse ældre borgeres sociale, psykologiske og fysiske robusthed, herunder bl.a. inden for pleje og omsorg i det nære sundhedsvæsen. Det kan eksempelvis være på områder som rehabilitering, omsorg, forebyggelse samt forskning i frisættelse af ældreplejen, herunder det offentliges samspil med andre fællesskaber på ældreområdet. Forskningen kan endvidere belyse ulighed samt udfordringer ift. omsorgstræthed i ældreplejen. Midlerne udmøntes med 20 mio. kr. af Uddannelses- og Forskningsministeriet til Center for Praksisnær forskning i forbedring af sundhed og livskvalitet hos ældre borgere med multisygdomme. Endvidere afsættes 15 mio. kr., som udmøntes af Danmarks Frie Forskningsfond.

  • 4.1 Forskning i udsathed samt mistrivsel: Aftalepartierne er enige om at afsætte 55,0 mio. kr. i 2025 til at styrke forskningen i udsathed blandt særligt børn og unge samt forskningen i børn og unge, der mistrives. Midlerne skal understøtte kapacitetsopbygning i forskningsmiljøerne og koordination af forskningen samt bidrage med øget viden om årsagssammenhænge, samspillet med PPR m.v. Midlerne udmøntes med 20,0 mio. kr. til Nationalt center for forskning i udsathed blandt børn og unge (NUBU). Endvidere afsættes 35,0 mio. kr. til styrket forskning, herunder praksisnær forskning, inden for udsatte børn og unge og børn og unges trivsel/mistrivsel. Forskningen kan bl.a. bidrage med øget viden om årsagerne til mistrivsel blandt børn og unge, herunder med fokus på bl.a. tryggere digitale miljøer for børn og unge og positive og negative konsekvenser og effekter, som digitale medier har for børn og unges fællesskaber. Midlerne udmøntes af Danmarks Frie Forskningsfond.

  • 4.5 Styrket forskning på det specialiserede socialområde: Aftalepartierne er enige om at afsætte 40,0 mio. kr. til at styrke forskningen på det specialiserede socialområde. Midlerne tilgår Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) med henblik på at styrke praksisnær forskning på det specialiserede socialområde og kapacitetsopbygningen inden for forskningsfeltet bl.a. ved ph.d.-stipendiater. Forskningen skal bl.a. bidrage til forskningsbaseret vidensopbygning om det specialiserede voksenområde særligt vedrørende effekter, virkninger og forebyggelse. Herunder kan forskningen bidrage med øget viden om omkostningseffektive indsatser eller forebyggelse. Endvidere skal forskningen inddrage relevante parter, herunder andre forskningsinstitutioner, uddannelsesinstitutioner, praksisfeltet og/eller de planlæggende og styrende myndigheder. Midlerne udmøntes af Indenrigs- og Sundhedsministeriet til VIVE efter dialog med Social- og Boligministeriet.

Læs aftaler om fordeling af forskningsreserve i 2025 – klik her