Debatindlægget blev bragt i Seniormonitor d. 8. oktober 2024.
Debat: Alderdom er ikke et tal
Alma har levet et hårdt liv i hjemløshed med et massivt stof- og alkoholmisbrug.
I dag er hun 60 år. Hun bor på et botilbud med andre, der har haft et lignende livsforløb. Men hendes krop er begyndt at svigte. Hun har et stort pleje- og sundhedsfagligt behov, der ikke kan dækkes, hvor hun bor i dag.
’Du bliver aldrig for gammel til at have det godt’. Det er overskriften på regeringens ældreudspil fra januar. Men hvornår er man gammel?
Ifølge udkastet til den nye ældrelov, når man runder de 67 år. Den biologiske alder skal være et ’tungtvejende hensyn’ i visitationen af ydelser efter ældreloven.
Det mener vi ikke er lighed – men aldersdiskrimination, der risikerer at gå udover nogle af de mest udsatte mennesker i vores samfund, mennesker som Alma. Vi skaber nemlig ikke lighed i alderdommen, hvis vi sætter et tal på, hvornår man er gammel.
Alderdom kan ikke sættes på formel
I Selveje Danmark mener vi ikke, at man kan sætte et tal på alderdom.
Biologisk alderdom kan vise sig både somatisk og psykisk. Og det viser sig forskelligt. Derfor bør ældreloven gøre sig umage for at rumme alle dem, der er ramt af biologisk aldring uanset, hvad fødselsattesten viser.
I Selveje Danmarks høringssvar til ældreloven har vi bl.a. fokus på:
1. Fødselsdato skal ikke bestemme retten til hjælp i ældreloven
Alma er ældre og udsat. Som loven er i dag, kan Alma blive tilbudt en plads på et plejehjem, vurderet ud fra hendes behov. Men det bliver sværere med den nye ældrelov. l Selveje Danmark mener vi, at det fortsat skal være muligt for mennesker som Alma at få ældrelovsydelser.
Man bør skrive (den biologiske) alder helt ud af ældreloven og i stedet fokusere på menneskers fysiske og psykiske funktionsevne og behov. Mennesker er forskellige og ældes, afhængig af gener og det liv de har haft, forskelligt og i forskelligt tempi.
2. Friplejehjem skal fortsat kunne målrette deres tilbud til særlige grupper af ældre
Almas behov rækker i dag udover det, som tilbydes på hendes nuværende botilbud. Hun har flere kroniske sygdomme, et massivt plejebehov og er ved at blive udredt for alkoholdemens.
I Selveje Danmark mener vi, at det fortsat skal være muligt at målrette plejehjem efter bestemte grupper af mennesker. For det er ikke alle plejehjem, der har rammerne, ressourcerne, personalet – eller beboerne – til at kunne rumme Alma og hendes behov.
I lovudkastet til friplejeboligloven lægger man op til – ud fra et ligestillingsprincip - at friplejehjem fremover ikke skal kunne afvise borgere. Men med dét begrænses sociale aktørers muligheder for at udvikle tilbud målrettet bestemte målgrupper. Eller tilbuddenes muligheder for at indrette afdelinger målrettet mennesker med livsforløb, der minder om Almas.
3. Hvad koster en værdig ældrepleje?
Hvis vi fremadrettet skal sikre relevante tilbud til mennesker som Alma, så er det vigtigt, at vi investerer i kompetencerne på landets plejehjem. For det er ikke alle landets plejehjem, der i dag kan rumme mennesker som Alma.
Alma har brug for en flerfaglighed. Derfor er det også vigtigt, at ældreloven kan rumme, at man kan differentiere mellem borgere og takster, så det økonomisk kan hænge sammen, hvis man har mange mennesker med omfattende pleje-, omsorgs- og behandlingsbehov.
Derfor er vi i Selveje Danmark tilfredse med, at man i ældreloven lægger op til en kontrolenhed, der kan hjælpe med gennemsigtighed og retmæssige takster på ældreområdet. Men vi håber samtidig, at man, i højere grad end i dag, vil benytte rammerne i friplejeboligloven til at kunne differentiere i takster mellem borgerne.
På den måde vil man øge incitamentet til at modtage og indrette sig efter de mennesker, der har et andet behov, end man traditionelt har været vant til på plejehjem.
Hvis vi ønsker en værdig alderdom for alle ældre, skal vi kunne hjælpe, når behovet opstår hos det enkelte menneske. Og vi skal erkende, at mennesker har behov for forskellige indsatser – forskellighed forsvinder nemlig ikke med alderen.
Selveje Danmark bidrager gerne i arbejdet med at få skabt rammer omkring vores ældrepleje, så alle ældre kan få en værdig alderdom. Også mennesker som Alma.
For at læse artiklen i sin helhed – klik her