Bliv klædt på til de nye regler om fravalg af genoplivningsforsøg

Fra den 15. januar 2025 kan alle habile borgere over 60 år fravælge genoplivningsforsøg ved hjertestop. Styrelsen for Patientsikkerhed har udarbejdet sundhedsfaglige vejledninger og støttemateriale, der skal hjælpe ledelser og sundhedspersoner til at håndtere den nye fravalgsmulighed og de eksisterende muligheder for fravalg af genoplivning.

Nedenfor er et udpluk af informationer om de nye regler vedrørende genoplivningsforsøg. Her belyses de kommende regler om fravalg af genoplivningsforsøg i de mest relevante sektorer: plejesektoren, almen praksis, det præhospitale område og hospitalsområdet.

Registrering
Man er habil, når man har evne til at forstå konsekvenserne af sine beslutninger og er i stand til at varetage sine helbredsforhold. Borgeren registrerer fravalget ved at logge ind på sundhed.dk eller ved at sende en blanket til Sundhedsdatastyrelsen. En uge efter, at fravalget er registreret, vil det kunne ses i de elektroniske omsorgssystemer og i sundhedsjournalen på sundhed.dk

Er du i tvivl? Så genopliv
Du skal som udgangspunkt altid forsøge genoplivning, hvis du finder en livløs borger. Der er dog undtagelser fx, hvis borgeren har registreret et fravalg af genoplivning ved hjertestop på sundhed.dk. Er du sikker på, at borgeren har registreret et fravalg? Så skal du ikke forsøge genoplivning. Er du i tvivl, om borgeren har registreret et fravalg? Så skal du altid forsøge genoplivning. Der er i alt seks undtagelser, hvor du ikke skal forsøge genoplivning.

Nye regler: 6 situationer, hvor du ikke skal genoplive
Du skal som udgangspunkt altid forsøge genoplivning, hvis du finder en livløs borger. Men der er 6 situationer, hvor du ikke skal:

  1. Når døden er helt åbenbar, eller den var forventet af lægen.
  2. Når en læge i situationen fravælger genoplivningsforsøg.
  3. Når en læge på forhånd har fravalgt genoplivningsforsøg.
  4. Når borgeren selv har fravalgt genoplivningsforsøg i den aktuelle sygdomssituation.
  5. Når borgeren selv har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop.
  6. Når det er besluttet i et behandlings- eller livstestamente, og borgeren er vurderet varigt inhabil.

Fravalg
En borger, der har registreret sit fravalg, kan trække sit fravalg tilbage på to måder:

  1. Borgeren kan logge ind på sundhed.dk og trække fravalget tilbage permanent. Man vil kunne se den elektroniske tilbagekaldelse i omsorgssystemet og i sundhedsjournalen på sundhed.dk med det samme.
  2. I en aktuel sygdomssituation kan borgeren sige til sundhedspersonen, at vedkommende gerne vil forsøges genoplivet, selv om borgeren har registreret et fravalg. Den mundtlige tilbagekaldelse er midlertidig og gælder den aktuelle sygdomssituation. Hvis en borger fx trækker sit fravalg tilbage på vej til en indlæggelse på sygehuset, og bliver udskrevet igen, gælder tilbagetrækningen altså ikke, når borgeren vender tilbage til plejecenteret.

Læs mere – klik her.