Sundhedsstyrelsen udkommer med to erfaringsopsamlinger for mennesker med demens og deres pårørende, en serie af vidensindblik i ældreplejen om bl.a. værdighed og relationer samt fire e-læringsmoduler om vigtige metoder for værdig ældrepleje.
Erfaringsopsamlinger
Erfaringerne fra op mod 100 kommunale initiativer til at lave aktiviteter, rådgivning og aflastnings- og afløsningstilbud til mennesker med demens og deres pårørende er blevet samlet. De to erfaringsopsamlinger, som de er mundet ud i, kan nu bruges til inspiration.
Pårørende kan opleve, at uformelle pleje- og omsorgsopgaver er så belastende, at de har svært ved at vedligeholde deres sociale liv, og at de ikke har overskud til at yde den støtte, de gerne vil. Det kan påvirke deres helbred og livskvalitet negativt.
Derfor er tilbud om meningsfulde aktiviteter for mennesker med demens, samt rådgivning og aflastning af deres pårørende begge vigtige, når man vil lave indsatser, der skal skabe god trivsel hos begge parter.
De pårørende har generelt haft et positivt udbytte af tilbuddene. De har bl.a. oplevet at kunne spejle sig i andre i samme situation, opnået nye mestringsstrategier, fået dybere indsigt i demenssygdommen og dannet netværk og fællesskab.
Erfaringsopsamlingerne indeholder ud over gode eksempler tidligere udarbejdet inspirationsmateriale, en evaluering samt interviews med en række udvalgte initiativer.
Vidensindblik
Sundhedsstyrelsen udkommer med en serie af vidensindblik om emner som værdighed og relationer i ældreplejen. Målet er at give ledere eller medarbejdere i ældreplejen, et hurtigt, men grundigt overblik over centrale emner inden for værdig ældrepleje.
I en serie på seks vidensindblik samler Videnscenter for værdig ældrepleje op på de vigtigste indsigter fra centrets arbejde med værdighed i 2018-2024. I hvert vidensindblik finder man både viden om temaet og inspiration til, hvordan man konkret kan arbejde videre med det i praksis. Det er relativt små udgivelser på cirka 10 sider hver, som kredser om store emner inden for værdig ældrepleje:
E-læringsmoduler
I foråret udkom Sundhedsstyrelsen med fire gratis, korte e-læringsmoduler om nogle af de vigtigste metoder i Videnscenter for værdig ældreplejes værktøjskasse, der er udviklet i samarbejde med værdigheds- og demensrejseholdene. Idéen er, at de kan bruges som en del af kompetenceudviklingen af medarbejdere i ældreplejen.
Nu supplerer Sundhedsstyrelsen med fem nye, korte e-læringsmoduler. De fem nye moduler omhandler:
- Fem faktorer, der påvirker vores adfærd: En model til at forstå, hvad borgerens adfærd er styret af, og hvordan vi som fagpersoner kan påvirke de forskellige faktorer.
- Kontakt før opgave: Fem elementer til at opbygge en god og tillidsfuld relation til borgeren, så dagligdagens opgaver kan udføres i et værdigt samarbejde, der sikrer borgerens selvbestemmelse.
- Forstå og forebyg konflikter: Et redskab til at forhindre og håndtere konflikter.
- Lytte og spørge med den anden i centrum: En metode til at åbne op for nye forståelser af situationer og handlemuligheder i samarbejdet med borgerne.
- Rådgivningsmodellen: En model til faglig sparring, hvor du veksler mellem at sætte din egen faglige viden i spil og din kollegas viden i centrum, så dine råd passer til situationen.
Praktisk information
Hvert læringsmodul varer cirka fem minutter, og man bliver introduceret til metodens formål og får vist, hvordan metoden kan bruges på en konkret situation.
E-læringsmodulerne kan bruges af medarbejdere, der søger inspiration til deres daglige arbejde, og de kan også anvendes af grupper på arbejdspladsen, hvis man fx skal have genopfrisket, hvordan Rådgivningsmodellen kan bruges til at give en kollega faglig sparring om en borger.
E-læringsmodulerne er gratis og kan bruges både af medarbejdere i hjemmeplejen og på plejehjem. For at tilgå kurserne vil du blive bedt om at oprette et login.