Borgergennemgang kan styrke trivslen i ældreplejen

Nye redskaber kan styrke trivslen i hverdagen i ældreplejen. Sundhedsstyrelsens Videnscenter for ældrepleje har lanceret en gratis e-læringsfilm og hjælpeark, der tager udgangspunkt i borgergennemgang, som er en struktureret samtale om en borger i ældreplejen. 

Hvad er borgergennemgang?
Kurt på 85 år er svær at samarbejde med omkring måltiderne. Han virker ikke til at trives, og han spiser meget lidt. En af metoderne til at komme videre kunne være en borgergennemgang.

En borgergennemgang er en samtale, hvor I som medarbejdere systematisk gennemgår en borgers adfærd, behov og trivsel. Samtalen hjælper til at forstå borgeren bedre og finde nye løsninger sammen.  

Målgruppen er faglige ledere i ældreplejen
Den nye e-læringsfilm om borgergennemgang er især relevant for faglige ledere, som vil implementere borgergennemgang i det daglige arbejde.

Inden man introducerer medarbejderne for borgergennemgang, er det vigtigt, at de kender til de fem redskaber, som borgergennemgangen består af: Isbjerget, Trivselskarret, Fem faktorer, Perspektivskifte og Blomsten.  

Bagefter kan den nye viden bruges til at tale om konkrete borgere. Når alle kender redskaberne, kan både ledere og medarbejdere øve sig i at bruge dem sammen i en borgergennemgang. Der er lavet et hjælpeark til dette formål. 

Borgergennemgangen kan bruges til alle borgere
En borgergennemgang tager ca. 30 minutter. Den kan bruges til alle borgere og kan bruges som ramme for samtaler i hverdagen, for eksempel mellem to kollegaer i slutningen af en vagt, eller som redskab til triagering ved planlagte møder. Borgergennemgangen kan fx bruges systematisk når en borger ikke trives, eller når en borger begynder at modtage hjemmepleje eller flytter på plejehjem.

Metoden bygger på Isbjergs-modellen, der bl.a. anvendes i Sundhedsstyrelsens rejsehold, og hjælper med at svare på fem vigtige spørgsmål om borgeren: 

  • Hvordan har borgeren det? 
  • Hvad ved vi om borgeren? 
  • Hvordan er det at være borgeren? 
  • Hvad har borgeren brug for? 
  • Hvad skal vi som medarbejdere gøre? 

Læs mere og find redskaber til borgergennemgang – klik her.