Den europæiske dagsorden handler også om socialøkonomi og civilsamfund

I dagene d. 11.-12. februar samledes en række EU-ministre til en stort anlagt konference i Liege afholdt af det belgiske EU-formandskab. Temaet for konferencen var socialøkonomi og civilsamfundets rolle i forhold til det at understøtte og udvikle organisationsmodeller, der arbejder formålsdrevet for bl.a. velfærd, social sammenhæng og inklusion.

Selveje Danmark deltog i konferencen og havde i den forbindelse en række gode møder med deltagere fra både EU-kommissionen og OECD. Begge er organisationer, der aktivt støtter op om den social økonomiske tilgang til arbejdet med en lang række samfundsrelevante problemstillinger, og på den måde ser man på europæisk plan socialøkonomi i et langt bredere perspektiv, end vi ser det i Danmark.

Konferencen i Liege samlede deltagerne i den såkaldte Monitoring Committee of the Luxembourg Declaration, som følger og understøtter de EU-initiativer, der vedtages i EU. Senest The Social Action Plan og Rådshenstillingerne til nationalstaterne fra november 23.

Konferencen mundede ud i vedtagelsen af ”Liege Roadmap for Social Economy in the European Union” som indeholder 25 konkrete forslag til initiativer, som yderligere skal understøtte socialøkonomien i EU, og således også i Danmark. Desværre har Danmark aktivt valgt at stå udenfor dette arbejde, hvilket i lyset af det omfang det tillægges i Europa er bekymrende.

Vi vil i Selveje Danmark holde fast i nødvendigheden af, at de formålsdrevne non-profitorganisationer, selvejet og civilsamfundet indtænkes aktivt i løsningerne af de aktuelle velfærdsudfordringer. Derfor vil vi også holde fast i EU sporet og arbejde for, at de initiativer, der igangsættes på EU-plan, ikke glider udenom Danmark.

Se the Liege Roadmap for Social Economy in the European Union - klik her. 

En af de allierede, vi har i arbejdet, er Bulgariens social- og beskæftigelsesminister, Ivanka Shalapatova, som branchedirektør, Jon Krog, drøftede sagen med i Liege.