Debatindlægget blev bragt i Seniormonitor den 11. marts 2025.
Debat: Det skaber ulige vilkår i ældreplejen, når man favoriserer lokalplejehjem
Lokalplejehjemmene får støtte til at blive etableret, men det gør andre typer af plejehjem ikke. Det vil gøre det mindre attraktivt at drive friplejehjem, og det er i direkte modstrid med de politiske ambitioner, mener branchedirektør.
»Det er utidig og usaglig indblanding, som skaber ulige konkurrence«.
Sådan svarede professor i offentlig-privat samarbejde, Ole Helby Petersen, da Selveje Danmark stillede spørgsmål ved, hvorfor lokalplejehjem nu får adgang til midler og støtte, som ingen af landets øvrige plejehjem kommer i nærheden af.
Med ældreloven blev det besluttet, at kommunerne skal have mulighed for at etablere en ny slags frisatte plejehjem, lokalplejehjem.
Med ældreloven ønsker man at skabe en helhedsorienteret pleje, hvor indsatsen over for ældre er ens, uagtet hvor man bor. Derfor ønsker man med ældreloven også at ligestille alle typer af plejehjem, så det ikke er plejehjemmets ejerskabsform, der afgør ældres muligheder.
Derfor blev det også besluttet at give de nye lokalplejehjem de samme muligheder som friplejehjem i forhold til at sælge tilkøbsydelser, mens man holdt fast i at lokalplejehjem blandt andet kan få møbler og it-systemer betalt af kommunen.
Samtidig står der i den politiske aftaletekst om lokalplejehjem, at »det vil være et væsentligt hensyn i det lovforberedende arbejde, at rammerne for lokalplejehjemmenes økonomi, herunder takstfinansiering svarende til den for friplejehjem, indrettes, så det ikke bliver mindre attraktivt at drive og investere i friplejehjem«.
Men det er præcis det, som er ved at ske – med indførslen af lokalplejehjem, vil det blive langt mindre attraktivt at drive friplejehjem fordi man økonomisk kun støtter lokalplejehjemmene i deres etablering. Det er altså stik modsat de politiske ambitioner, der blev beskrevet i aftaleteksten.
Det er 'en hån' mod andre aktører
Man er i gang med at give lokalplejehjemmene en kapitalindsprøjtning, der gør det mere vanskeligt at drive både kommunale, selvejende og private plejehjem. Ligesom man begrænser både offentlige og ikke-offentlige plejehjems muligheder for at levere den samme kvalitet som lokalplejehjemmene, fordi offentlige og ikke-offentlige plejehjem som udgangspunkt har færre midler at gøre det for.
Kommunale, selvejende og private plejehjem står i dag selv for finansiering til udviklingen af nye plejehjem, til vejledning, rådgivning og kompetenceudvikling. Det kommer de nye lokalplejehjem ikke til i samme udstrækning, fordi staten vælger at støtte dem med 120 millioner kroner til etablering, støtte og rådgivning.
Det er ifølge Ole Helby Petersen »en hån mod alle de private, selvejende og offentlige plejehjem, som hver dag arbejder for at skabe kvalitet for begrænsede midler«.
I Selveje Danmark synes vi, at det er godt med det store fokus på, hvordan vi kan forbedre ældreområdet. Men vi mener, at pengene bør komme de ældre til gode – uanset om de vælger at bo på et lokalplejehjem, et offentligt, selvejende eller privat plejehjem.
Derfor vil Selveje Danmark opfordre til, at de gode initiativer til lokalplejehjemmene i stedet bredes ud og kommer flere plejehjem gode. Vi får brug for flere plejehjem, og derfor har vi alle en interesse i, at de bliver etableret så bæredygtigt som muligt.
Giv alle adgang til gode initiativer
Ministeren fremhæver følgende muligheder til lokalplejehjem – gode initiativer, som vi foreslår flere plejehjem, får adgang til:
- En pulje på 103 millioner kroner til etablering af lokalplejehjem
Mange civilsamfundsaktører har ønsker om at etablere friplejehjem. Ligesom kommunerne kan søge om støtte til etablering af lokalplejehjem, bør civilsamfundsaktører have samme mulighed.
- Juridisk bistand til etablering af lokalplejehjem
I Selveje Danmark bliver vi kontaktet af mange borgere eller organisationer, der ønsker at etablere et plejehjem i deres kommune. Det kunne for eksempel være, fordi de ønsker at etablere et alternativ til de(t) eksisterende. Det kan også være en organisation, der vil lave plejehjem til en særlig målgruppe. Der bør være de samme vilkår for rådgivning på tværs af alle plejehjem.
- Vejledning og kompetenceudvikling for medlemmer af bestyrelsen på lokalplejehjem
De selvejende non-profit plejehjem har deres egne bestyrelser. Plejehjemmets ledelse står selv for, at bestyrelsen har de rette kompetencer til opgaven. Mange selvejende plejehjem vælger derfor at sende deres bestyrelser på bestyrelsesuddannelse. Det betaler plejehjemmet selv for. Det bør være muligt for alle plejehjem at få andel i de midler, der i regi af ældreaftalen afsættes med henblik på at sende deres bestyrelser på kompetenceudvikling - ikke kun en mulighed for lokalplejehjemmene.
I Selveje Danmark bakker vi op om frisættelse og ligestilling af aktørerne på området. Men intentionerne bag den politiske aftale skal kunne mærkes i alle dele af virkeligheden, når den nye lovgivning udmøntes.
Læs debatindlægget i sin helhed – klik her.