Få indsigt i det økonomiske potentiale ved virksomme indsatser

Voksne, der har psykiske lidelser eller et forbrug af stoffer, og unge i ungestøtte er alle tre centrale målgrupper for kommunerne. I Social- og Boligstyrelsen har vi netop udgivet tre rapporter, der giver en dybdegående indsigt i disse tre målgrupper og deres typiske udfordringsbilleder.

I rapporterne beskriver vi, hvilke aktiviteter en virksom indsats for målgrupperne bør indeholde, og hvilke forandringer en sådan indsats kan skabe over tid for den enkelte borger og for den offentlige økonomi.

Hvad kan vi med SØM?
Når en social indsats medfører en positiv forandring for borgeren, fører det i mange tilfælde også til en positiv forandring for den offentlige økonomi. Ændringerne for den offentlige økonomi kalder vi i SØM (Den Socialøkonomiske Investeringsmodel) for ”konsekvenser”. Det kan eksempelvis være færre udgifter til sundhedsvæsenet eller til indsatser i beskæftigelsessystemet, der kan opstå, når en borger oplever fremgang. SØM sammenholder omkostningerne til indsatsen med de økonomiske konsekvenser over en årrække og siger derfor noget om det økonomiske potentiale af indsatsen.

Kilden til estimaterne i SØM er primært registerdata, som siger noget om de datamæssige sammenhænge. I rapporterne inddrager vi også viden fra litteratur og eksperter for at give mere nuancerede anbefalinger til, hvilke konsekvenser man også fagligt set bør fokusere på. Det kalder vi for ”kvalificering” af konsekvenser.

Læs mere om kvalificering af konsekvenser – Klik her.

Rapporterne er relevante for dig, der arbejder med sociale indsatser i en faglig eller politisk kontekst. De er også relevante for dig, der ønsker at styrke din viden om unge i ungestøtte, voksne med psykiske lidelser og voksne med stofbrug, og hvordan målrettede indsatser kan skabe værdi for både mennesker og samfund.

Læs rapporterne her:

Læs artiklen i sin helhed – klik her.