Flere opdateringer på ældreområdet har betydning for arbejdet med ældrepleje og tilsyn. Der er tale om en ny hjemmeside, som skal understøtte implementeringen af ældreloven, en håndbog til det nye ældretilsyn, ny pjece om korrekt medicinhåndtering samt erfaringsopsamling fra det sundhedsfaglige tilsyn på plejeområdet.
Ny hjemmeside understøtter implementeringen af ældreloven
Sundhedsstyrelsen har lanceret en ny hjemmeside med fokus på helhedspleje i ældreplejen. Videnscenter for ældrepleje i Sundhedsstyrelsen har samlet viden, redskaber og materialer, hvor der bl.a. er inspiration til samarbejde på tværs af fagligheder og sektorer samt gode eksempler fra praksis. Hjemmesiden skal være en hjælp til at implementere den nye ældrelov, der trådte i kraft d. 1. juli 2025.
Du kan finde siden - klik her.
Håndbøger om ældretilsynet og samtilsyn på ældreområdet
I kraft af, at store dele af ældrereformen nu er trådt i kraft, har Ældreministeriet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen offentliggjort håndbøger om ældretilsynet og samtilsyn på ældreområdet. Her bliver der vejledt om ældretilsynsloven med tilhørende bekendtgørelser, og kan fungere som en guide for praksis (plejeenheder og leverandører) og ældretilsynets tilsynskonsulenter. Ligeledes kan man finde konkret viden om tilsynets metoder, forventninger og dokumentationskrav.
Håndbogen er tilgængelig her – klik her.
I kan desuden finde håndbogen til medarbejdere i praksis her, og den til tilsynskonsulenterne her.
Pjece om korrekt medicinhåndtering
Sundhedsstyrelsen har udgivet en opdateret pjece om korrekt håndtering af medicin. Den er målrettet personale og ledelse i plejesektoren, på bosteder og institutioner, hvor medicin håndteres i praksis.
Pjecen er nu kommet i en opdateret 4. udgave, der bl.a. afspejler, at ordination af lægemidler ikke alene er forbeholdt læger, da sygeplejersker per 1. juli 2025 selvstændigt kan behandle patienter med visse lægemidler og vacciner i kraft af deres forbeholdte virksomhedsområde. Desuden er der tilføjet et afsnit om teknologisk understøttelse af medicinhåndtering, som skal ses som et praktisk redskab, der både understøtter patientsikkerheden og letter arbejdsgangene.
Læs mere – klik her.
Erfaringsopsamling fra sundhedsfaglige tilsyn på plejeområdet 2024
I 2024 gennemførte Styrelsen for Patientsikkerhed 191 udgående, sundhedsfaglige tilsyn på plejecentre og i hjemmepleje- og hjemmesygeplejeenheder.
Udgående sundhedsfaglige tilsyn planlægges enten ud fra stikprøver eller ud fra en konkret bekymring for patientsikkerheden. Af de 191 udgående, sundhedsfaglige tilsyn på plejeområdet i 2024 var 75 planlagt ud fra stikprøver. 61 tilsyn var såkaldt reaktive tilsyn på baggrund af fx bekymringshenvendelser fra borgere eller sundhedspersoner, og 55 var opfølgende tilsyn med plejeenheder, der tidligere havde fået påbud efter et sundhedsfagligt tilsyn.
Ved 9 af de stikprøvebaserede tilsyn var der større problemer af betydning for patientsikkerheden, som udløste et påbud. Det svarer til 12% af de stikprøvebaserede tilsyn. Ved de reaktive tilsyn på baggrund af bl.a. bekymringshenvendelser var der større eller kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden ved 22 tilsyn, svarende til 36%.
Læs hele erfaringsopsamlingen – klik her.