Finanslovsforslaget for 2025 rummer lyspunkter, men giver også grund til bekymring

Regeringen har præsenteret deres forslag til en finanslov for 2025. I Selveje Danmark glæder vi os bl.a. over, at regeringen vil afsætte midler til unge uden job eller uddannelse, en ny værdighedsreform og frit valg på noget af bostøtten for borgere i hjemløshed. Men vi hæfter os også ved et manglende fokus på psykiatriområdet, og at socialstyrelsens auditfunktion nedlægges.

Finanslovsforslag 2025 rummer lyspunkter
Regeringen har præsenteret deres forslag til en finanslov for 2025. I Selveje Danmark glæder vi os over, at regeringen vil afsætte midler til 43.000 unge uden job eller uddannelse, en ny værdighedsreform og frit valg på noget af bostøtten for borgere i hjemløshed. Men vi hæfter os bl.a. også ved et manglende fokus på psykiatriområdet, og at socialstyrelsens auditfunktion nedlægges.

Selveje Danmark ser flere gode takter i finanslovsforslaget. Vi glæder os bl.a. over:

  • Ramme til ny og værdig socialpolitik
  • Justering af taxameter- og tilskudssystemet på ungdomsuddannelser
  • Ramme til indsats for 43.000 unge uden uddannelse og job
  • Selvbestemmelse ved valg af tidsbegrænset bostøtte

Det betyder, at der sættes fokus på at skabe muligheder for et bedre og mere værdigt liv for de mest udsatte borgere, der fx lever med hjemløshed, psykisk sårbarhed og massive misbrugsproblemer. Man vil afsætte 100 mio. kr. i 2025, 150 mio. kr. i 2026 og 200 mio. kr. årligt fra 2027 og frem til en ramme til en ny og værdig socialpolitik. Desuden prioriterer finanslovforslaget, at der ved en væsentlig justering af taxameter- og tilskudssystemet for ungdomsuddannelserne, vil tilgodese udbuddet af ungdomsuddannelser i landdistrikterne.

Vi glædes ligeledes over, at man vil afsætte 325 mio. kr. i 2025-2028 med initiativer, der er målrettet de 43.000 unge uden uddannelse og job, som skal have øget støtte og hjælp. Derudover ser vi positivt på, at man vil afsætte 5 mio. kr. årligt til en selvbestemmelsesordning ved valg af bostøtte for borgere i hjemløshed, som visiteres til bostøtte efter CTI-metoden.

Opmærksomhedspunkter
Selvom Selveje Danmark ser flere gode takter i finanslovsforslaget, så hæfter vi os bl.a. også ved et manglende fokus på psykiatrien. Derudover præsenterer regeringen i forlængelse af finanslovsforslaget et oplæg til at fjerne statslig administration svarerende til godt 1000 årsværk i 2025.

Se oplægget – klik her

Det betyder bl.a., at Social- og Boligstyrelsens auditfunktion af landets fem socialtilsyn nedlægges. Auditfunktionen har haft til opgave at sikre ensartethed i de fem socialtilsyn samt følge og understøtte tilsynene med at godkende og føre tilsyn med plejefamilier og sociale tilbud. Selveje Danmark kan være bekymret for, hvilke konsekvenser det vil få, da der i dag findes mange eksempler på uens og modsatrettet tilsynspraksis på tværs af de forskellige tilsyn.

Derudover fremgår det af regeringens oplæg til politisk prioriteret opgavebortfald, at det statslige tilsyn på grundskoleområdet afskaffes. I Selveje Danmark mener vi, at afskaffelsen af tilsynet står i stor kontrast til den politiske aftale om styrket undervisning for anbragte og udsatte børn og unge, der bl.a. har fokus på kvalitetssikring, styrket myndighedsansvar og bedre rammer for tilsynet på området.

Vi bakker helt grundlæggende op om den politiske ambition om at afskaffe unødig regulering og kontrol på velfærdsområdet, men vi er samtidigt meget opmærksomme på, at afbureaukratiseringen ikke må føre til en forringelse af hverken retssikkerhed eller kvalitet.

Læs pjecen for finanslovforslaget - klik her

Læs hele finanslovforslaget - klik her