Den 11. juni vedtog Folketinget lov om ændring af lov om social service og lov om almene boliger m.v. samt ændring af lov om socialtilsyn, lov om social service, barnets lov m.v. Selveje Danmark har flere kritikpunkter herunder vedtagelsen af en beløbsgrænse på 10 pct. samt indførelsen af binær score for tilsyn.
Beløbsgrænse på 10 pct.
Den 11. juni vedtog Folketinget L 202 forslag til lov om ændring af lov om social service og lov om almene boliger m.v.
76 stemte for (S, V, LA, M, KF, RV), og 34 stemte imod (DD, SF, EL, DF, ALT, BP, Mike Villa Fonseca (UFG), Jeppe Søe (UFG)).
Lovforslaget som vedtaget
De primære retslige og økonomiske rammer – herunder 10 pct.-grænsen, kontrolmekanismer og solnedgangsklausul – blev ikke ændret fra udkast til vedtagelse. De justeringer, der er foretaget i den endelig lovtekst, er tekniske og præciseringer vedrørende ordlyd mv.
Med lovforslaget indføres en beløbsgrænse på 10 pct. for alternative tilbud og almene plejeboliger ved benyttelse af ret til frit valg for personer med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Konkret betyder det, at en borger kun kan vælge et andet tilbud, hvis det ikke er mere end 10 pct. dyrere, end det kommunen har visiteret til.
Beløbsgrænsen på de 10 pct. bortfalder ved udgangen af 2027 (solnedgangsklausul) og skal ses i sammenhæng med indførelsen af en ny takstmodel.
Forslaget indfører desuden en kontrolenhed i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som i konkrete tilfælde kan kontrollere takstfastsættelsen for kommunale tilbud, hvor borgeren har ønsket at gøre brug af sin ret til frit at vælge et tilsvarende privat tilbud og ønsket bliver afvist.
Loven finder ikke anvendelse på afgørelser om visitation til botilbud efter § 108 i lov om social service eller på beslutninger om anvisning af almene plejeboliger m.v. efter § 58 a, stk. 1, i lov om almene boliger m.v. truffet af kommunalbestyrelsen før lovens ikrafttræden. For sådanne afgørelser finder de hidtil gældende regler anvendelse
Selveje Danmark har afgivet fælles høringssvar med Dansk Erhverv.
Selveje Danmark forholder sig meget kritisk til beløbsgrænsen, der er en væsentlig indskrænkning af borgerens frie valg. I dag er der nemlig ikke økonomisk gennemsigtighed og sammenlignelige takster på tværs af offentlige og ikke-offentlige tilbud.
Det har vi bl.a. tidligere skrevet om i Socialmonitor.
Selveje Danmark finder i midlertidig, at en beløbsgrænse på 10 pct. er bedre end en beløbsgrænse på 0 pct., som var udgangspunktet i Aftale om Kommunernes Økonomi 2024.
Her fremgik det, at KL og regeringen var enige om at arbejde efter en formaliseret beløbsgrænse for meromkostningerne på 0 pct. for alternative tilbud til det, kommunen har visiteret til.
Sæt kryds i kalenderen: Medlemsmøde d. 26. august kl. 13-14
Selveje Danmark og Dansk Erhverv afholder et online fælles medlemsmøde om, hvad beløbsgrænsen og kontrolenheden betyder for vores medlemmer – og hvordan I kan bruge os. Teamsmøde-indkaldelse følger.
Tilsyn
Den 11. juni vedtog Folketinget L200 Forslag til lov om ændring af lov om socialtilsyn, lov om social service, barnets lov og forskellige andre love.
76 stemte for (S, V, LA, M, KF, RV, Nick Zimmermann (DF)), og 33 stemte imod (DD, SF, EL, DF, ALT, BP, Mike Villa Fonseca (UFG), Jeppe Søe (UFG)). Ved en fejl stemte Nick Zimmermann (DF) for forslaget.
Lovforslaget som vedtaget
Lovændringen er en del af regeringens ambition om et mere målrettet, risikobaseret og ensartet tilsyn med sociale tilbud.
Med den nye lov fjernes kravet om årlige tilsynsbesøg. I stedet skal tilbud have tilsyn mindst hvert tredje år. Tilsynene bliver som udgangspunkt uanmeldte.
Den nuværende kvalitetsmodel med temaer og indikatorer erstattes af ni faste kvalitetskriterier, som vurderes med en binær score: opfyldt eller ikke opfyldt. Selveje Danmark har, sammen med en lang række andre aktører, problematiseret den binære score, fordi det bliver vanskeligere at skelne mellem kvaliteten på forskellige tilbud. Samtidig ændrer man formuleringen i loven fra fornøden kvalitet til nødvendig kvalitet. Den ændring risikerer ligeledes at sænke ambitionsniveauet hos nogle tilbud.
Whistleblowerordningen har også fået et større fokus i den nye lov, hvor man i højere grad end tidligere, lader den være medvirkende til, hvor der skal gås tilsyn. Selveje Danmark har også her påpeget udfordringen i, at man risikerer at lægge et ansvar over på en målgruppe, der har behov for hjælp fremfor myndighederne.
Selve loven træder i kraft 1. januar 2026.