Den nuværende debat om inklusion i folkeskolen overser en gruppe børn, der har brug for noget helt andet end et inkluderende almenmiljø.
Det er børn og unge, der i årevis har været ude af skolesystemet, og som har gennemgået utallige indsatser – ofte uden at få den rette hjælp. De lider af angst, depression, komplekse sygdomsbilleder og selvskadende adfærd. Mange har været udsat for en fejlslagen strategi, hvor inklusion har været forsøgt igen og igen – men i stedet for at hjælpe, har det gjort ondt værre.
For netop disse børn og unge er inklusion ikke løsningen – det er en del af problemet. Det anerkender KL også i deres nylige 10-punkts erklæring, hvor de fastslår, at "der skal fortsat være fokus på kvalitet i specialtilbud, for der vil også fremover være en mindre gruppe børn og unge, som har brug for et mere specialiseret tilbud."
Der er en stigende politisk diskussion om, hvorvidt vi har råd til specialtilbud. Men spørgsmålet bør snarere være, om vi har råd til at lade være.
Jo tidligere børnene får den rette hjælp, desto større er sandsynligheden for, at de kan vende tilbage til skolen og styrke deres trivsel. Det er forudsætningen for, at de børn og unge på sigt kan deltage i samfundets fællesskaber og skabe sig et selvstændigt og meningsfuldt liv. Uden den rette indsats risikerer vi at fastholde dem i mistrivsel, hvilket i sidste ende bliver langt dyrere – både menneskeligt og økonomisk.
For som de seneste tal viser fra Danmarks Statistik, så måtte over 16.700 forældre træde helt eller delvist ud af arbejdsmarkedet i 2023, fordi deres børn er syge, har et handicap eller mistrives og ikke kan komme i skole. Helt præcist var det 16.721 forældre, hvilket er en stigning på 1.490 forældre siden 2021.
Det resulterede i både tabt arbejdsfortjeneste og i høje udgifter for staten. I 2023 fik disse forældre cirka 2,2 milliarder kroner udbetalt i tabt arbejdsfortjeneste. Det er en stigning på ca. 33 procent siden 2021. Det vidner om, at vi som samfund ikke får hjulpet denne gruppe børn og unge – og deres familier - tilbage til en velfungerende hverdag.
Vi er ikke imod inklusion – den er afgørende for mange børn. Men vi må ikke tvinge børn ind i en folkeskole, der ikke kan rumme deres behov. Det har store konsekvenser for både dem og deres familier.
Derfor opfordrer vi til en nødvendig skelnen i inklusionsdagsordenen: 1) Der er børn, som med den rette støtte kan trives i folkeskolen. 2) Og så er der børn, som har behov for specialiseret behandling og undervisning for at få et liv i trivsel.
Det handler ikke om enten-eller. Det handler om at bruge de rette kompetencer på det rette sted – og sikre, at ingen børn tabes i en ensrettet inklusionsstrategi. Vi står klar til at bidrage med vores viden og erfaringer. Men først må vi erkende, at inklusion ikke er svaret for alle.
Læs læserbrevet i sin helhed – klik her.