Magtanvendelser er faldet på botilbud, der har arbejdet med særlig metode

Ny rapport fra VIVE viser positive resulalter fra otte botilbud for mennesker med udviklingshæmning, som har afprøvet metoden LA2u (Low Arousal 2 – understøttet). Det har resulteret i mindre udadreagerende adfærd blandt borgerne, et bedre arbejdsmiljø samt langt færre magtanvendelser.

Otte botilbud fra kommunerne Struer, Århus, Viborg, Lolland og Køge har afprøvet metoden i perioden 2022 til 2024. Tilbuddene er indbyrdes ret forskellige, men alle har taget de grundlæggende elementer i metoden til sig, herunder det stærke fokus på at arbejde med afsæt i den enkelte borgers perspektiv. Metoden fokuserer blandt andet på borgerens oplevelser af trivsel og tryghed samt på deres ønsker, håb og drømme.

Mange botilbud for mennesker med udviklingshæmning har udfordringer med voldsomme episoder, udadreagerende adfærd og dårlig trivsel. For at imødegå disse problemer har otte botilbud afprøvet metoden LA2u, der er inspireret af en recovery-orienteret tilgang.

Helt konkret er antallet af magtanvendelser faldet fra 172 magtanvendelser årligt på de otte botilbud tilsammen før projektet til 49 årlige magtanvendelser under den toårige projektperiode, hvor LA2u er blevet implementeret på botilbuddene.

Bedre trivsel blandt borgere og medarbejdere
Resultaterne viser også, at der er sket en markant forbedring i trivslen blandt både borgere og medarbejdere på botilbuddene. Medarbejderne vurderer, at deres borgere er blevet mindre udadreagerende efter, at botilbuddet er begyndt at arbejde efter principperne i LA2u.

Medarbejderne oplever selv, at deres engagement i arbejdspladsen er steget, og at de har fået en bedre relation til deres nærmeste leder. De er også mindre stressede og oplever, at kravene til dem er mindre modstridende, efter de er begyndt at arbejde efter LA2u.

Lokal tilpasning af LA2u på bostederne
I implementeringen har botilbuddene hver især tilpasset LA2u deres egne behov, hvilket har ført til en udvikling af metoden. For eksempel har tilbuddene lavet såkaldte trivselstavler, som medarbejderne hver dag bruger til at vurdere borgernes trivsel ved hjælp af farver, alt efter om borgerne befinder sig i trivsel, sårbar trivsel eller mistrivsel.

Evalueringen viser, at de bedste resultater er opnået på de botilbud, hvor arbejdsmiljø var udfordret til at starte med, mens der ikke ses samme positive udvikling på botilbud, der i forvejen havde god trivsel blandt medarbejderne.

VIVE har udarbejdet evalueringen for Bolig- og Socialstyrelsen, som står bag projektet.

Læs mere – klik her