Magtanvendelser må aldrig stå i stedet for pædagogisk faglighed

Den 27. februar sendte Social- Bolig og Ældreministeriet lovforslag om ændringer af reglerne om magtanvendelse i høring.

Reglerne for magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne blev revideret i 2019 på baggrund af to politiske aftaler indgået i august 2018. Reglerne trådte i kraft den 1. januar 2020.

I forbindelse med revisionen besluttede partierne bag lovændringen, at reglerne skulle evalueres tre år efter ikrafttrædelse, og at Social- og Boligministeren skal fremsætte forslag om revision i folketingsåret 2023-24.

Lovforslaget, der er blevet sendt i høring, består af tre dele:

  • En del af lovforslaget indeholder ændringer i servicelovens regler om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for voksne med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne,
  • Den anden del vedrører ændringer i voksenansvarslovens regler om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten over for anbragte børn og unge.
  • Endelig indeholder forslaget ændring af bidragsopkrævningsloven med henblik på at undgå, at krav på underholdsbidrag under opkrævning eller inddrivelse forældes.

Lovforslaget er sat til at blive fremsat i første halvdel af april 2024.

Fra flere sider er der blevet rejst en kritik af processen omkring udarbejdelsen af lovforslaget. Aktører på området har ikke fået mulighed for at komme med deres perspektiver, opmærksomheds- og bekymringspunkter mv. i forbindelse med revisionen, hvilket det fremsatte lovforslag også bærer præg af.

Magtanvendelser må aldrig stå i stedet for faglighed
For Selveje Danmark er det helt centralt, at magtanvendelser er og bliver sidste udvej – magtanvendelser må aldrig stå i stedet for en socialpædagogisk faglighed og indsats.

Derfor er det helt afgørende, at det forsat skal gælde, at magt først kan anvendes, når det har vist sig umuligt at løse den pågældende situation med en socialpædagogisk indsats.

Lovforslaget må ikke stå alene
Det er samtidig vigtigt at have for øje, at lovforslaget sendes i høring på et tidspunkt, hvor der i forvejen kører en række parallelle politiske spor på det specialiserede socialområde.

I øjeblikket afventer vi anbefalingerne fra Ekspertudvalget på socialområdet, der forventelig kommer til at spille en større rolle i regeringens økonomiforhandlinger med KL. Derudover har Social- og Boligminister, Pernille Rosenkrantz-Theil, nedsat Sammen om handicap, hvor Selveje Danmark er repræsenteret.

Selveje Danmark arbejder for en revision af socialtilsynet, som understøtter kvalitet og faglighed på de sociale tilbud, en specialeplan med styrket visitation, så borgere får det rigtige tilbud første gang og endelig en større gennemsigtighed i den underliggende økonomi på området, så det bliver muligt at sammenligne pris og kvalitet på tværs af tilbud – uanset om ejerformen er privat, kommunal eller selvejende.

Ønsker I hjælp til at forebygge magtanvendelser på jeres tilbud?
Social- og Boligstyrelsen tilbyder i 2024 og 2025 hjælp til at forebygge og nedbringe antallet af magtanvendelser i form af rådgivnings- og kompetenceforløb.

Tilbuddet er målrettet botilbud for borgere, der er omfattet af reglerne for magtanvendelse på socialområdet. Det vil sige personer med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne, som bor på botilbud efter §§ 107 og 108 i serviceloven og efter §105 i almenboligloven.

Læs mere her.