Mennesker i hjemløshed skal sikres selvbestemmelse

Selvbestemmelse giver indsatser, som virker og er værdige. Derfor bør politikere finde pengene til selvbestemmelse på finansloven. Det skriver Selveje Danmark i et debatindlæg sammen med en række hjemløseorganisationer.  

Debatindlægget er bragt i socialmonitor d. 14. november 2023 og er skrevet af:

  • Kirkens Korshær
  • KFUKs Sociale Arbejde
  • Mændenes Hjem
  • KFUMs Sociale Arbejde
  • Blå Kors
  • WeShelter
  • Selveje Danmark
  • SAND – De hjemløses landsorganisation

Hjemløseorganisationer: Find penge til at sikre mennesker i hjemløsheds selvbestemmelse

Trods bred opbakning i Folketinget blev mennesker i hjemløsheds ret til selv at bestemme, hvem der skal levere den vigtige bostøtte, ikke sikret i omlægningen af hjemløseindsatsen.

Nu er tiden inde til at finde pengene. For selvbestemmelse giver indsatser, som virker, og som er værdige.

Er det fair, at nogle af de mest udsatte her til lands – mennesker i hjemløshed – ikke har ret til selv at bestemme over eget liv? Vores svar er et klart nej! For retten til selvbestemmelse er helt grundlæggende. Og man holder ikke op med at have en mening, selvom man mangler et hjem.

I fællesskab stiller vi spørgsmålet endnu en gang. Fordi mennesker i hjemløsheds ret til selv at bestemme, hvem der skal levere den vigtige bostøtte, ikke blev sikret ved omlægningen af hjemløseindsatsen, som er trådt i kraft fra oktober.

Selvom selvbestemmelse og udgangspunktet i den enkeltes behov er helt centrale dele af Housing First-tilgangen, hvor mennesker i hjemløshed tilbydes en bolig først – kombineret med bostøtte til at klare tilværelsen.

Opbakningen til at sikre mennesker i hjemløsheds selvbestemmelse var ellers bred i Folketinget, da omlægningen blev behandlet i salen. Fra rød til blå. Alligevel kom selvbestemmelsen ikke med på grund af merudgifter.

Opbakning skal omsættes til handling
Vi hjemløseorganisationer opfordrer på det kraftigste til, at midlerne findes.

Det er en opfordring, vi gentager i fællesskab igen og igen. For i bund og grund betyder selvbestemmelse, at vi kan tilbyde indsatser, som i langt højere grad rummer den enkelte. Indsatser som virker, som er værdige, og som bringer mennesker ud af hjemløshed – hvilket er hele formålet med omlægningen af hjemløseindsatsen.

Og vi råber højt, fordi det i den grad er på tide, at vi giver mennesker i hjemløshed den respekt og værdighed, at de selv kan tage beslutninger for eget liv. Og det er på tide, at der skabes gode muligheder for at bygge videre på relationer. For det er det enkelte menneske i hjemløshed, der bedst kender egen situation og ved, hvem der er tillid til, når det kommer til bostøtte.

Den brede opbakning skal omsættes til handling. Så kære politikere: find pengene til selvbestemmelse på Finansloven. Så vi for alvor kan komme i gang med at reducere antallet i mennesker i hjemløshed markant. Så vi en gang for alle kan sikre, at hjemløshed i Danmark bliver en historie fra gamle dage.

For at læse debatindlægget i sin helhed – klik her.