Et godt match mellem barn og anbringelsessted kan bidrage til en mere tryg opvækst og øget trivsel. Social- og Boligstyrelsen har sammen med fire kommuner udviklet en model, der kan fungere som en guide til, hvordan man i praksis kan skabe bedre og mere bæredygtige anbringelser.
Om evalueringen
Social- og Boligstyrelsen har fra 2021-2024 i samarbejde med Aalborg, Ringkøbing-Skjern, Nordfyns og Svendborg Kommune udviklet en model for styrket match af barn og anbringelsessted. Evalueringen ser på implementeringen, resultaterne, omkostningerne samt accept og efterspørgsel af modellen. Udviklingsinitiativet er finansieret af Udviklings- og Investeringsprogrammet på børne- og ungeområdet.
Evalueringen viser, at modellen kan implementeres på tværs af de deltagende kommuner som beskrevet i modelbeskrivelsen. Tre ud af fire kommuner har fuldt implementeret modellen, mens en kommune delvist har implementeret den. Modellen kan tilpasses og fungere under forskellige organiseringer.
Ledere og chefer fra kommuner uden for projektet fremhæver desuden, at modellens meromkostninger ikke er urealistisk dyre.
Hovedresultater
Rapporten dokumenterer, at indsatsen viser lovende resultater:
- Fald i skift af anbringelsessted: Andelen af børn, der skifter anbringelsessted inden for et halvt år, er faldet efter implementeringen af matchmodellen. Selvom færre skift ikke kan tilskrives modellen entydigt på baggrund af det eksisterende vidensgrundlag, tyder flere forhold på, at modellen kan have positiv indflydelse på omfanget af skift.
- Forbedret matchpraksis: Kommunerne har oplevet en betydelig forbedring i både grundighed og kvalitet af deres matchpraksis. Evalueringen viser, at børn, anbringelsessteder og delvist forældre vurderer, at der foretages gode match.
- Positive resultater for børn og anbringelsessteder: Børn, der er matchet efter modellen, føler sig godt støttet af de fagprofessionelle og trives på deres anbringelsessted. Derudover oplever plejefamilier samt børne- og ungehjem, at matchene er de rette, og at samarbejdet med kommunerne er velfungerende.
- Blandede resultater for forældre: Mens forældre til førstegangsanbragte børn er positive over for matchforløbet, viser evalueringen, at der er behov for mere inddragelse og støtte til forældre, hvis børn skifter anbringelsessted. Forældre til førstegangsanbragte børn oplever i højere grad, at anbringelsesstedet er det rette match. Den manglende forældretilfredshed i forbindelse med skift ser imidlertid ikke ud til at påvirke børnenes oplevelse.
Samlet set viser evalueringen, at matchmodellen er både implementerbar og giver positive resultater for børnene og har potentiale til at forbedre stabiliteten og kvaliteten af anbringelser.
Læs mere – klik her.