Nedbringelse af antipsykotisk medicin øger trivslen hos beboere og medarbejdere

Ny rapport samler op på erfaringer med nedbringelse af antipsykotisk medicin til mennesker med demens. Erfaringerne viser, at trivslen øges hos både beboere og medarbejdere, når forbruget mindskes.

Med en målrettet, faglig og praksisnær indsats har projekter i 15 kommuner landet over vist, at det er muligt at mindske forbruget af antipsykotisk medicin. Det er meget positivt, fordi der er klare sundhedsfaglige anbefalinger mod at bruge antipsykotisk medicin til mennesker med demens. Medicinen har nemlig en lang række bivirkninger, blandt andet øget dødelighed, blodpropper, slagtilfælde og hjerterytmeforstyrrelser.

Forbruget er blevet bragt ned ved både at forebygge behovet for anvende antipsykotisk medicin og ved at seponere behandling med antipsykotisk medicin. Fire virksomme elementer har på tværs af projekterne vist sig at være væsentlige for at nedbringe forbruget.

På tværs af indsatserne er det blevet tydeligt, at arbejdet med borgernes trivsel virker særdeles meningsfuldt og motiverende for medarbejderne. Motivationen er især kommet ved, at medarbejdere, ledere og samarbejdspartnere har oplevet, at de ved hjælp af non-farmakologiske tiltag kan gøre en stor forskel for borgernes trivsel.

Rapporten samler op på de tværgående erfaringer, og i casesamlingen beskrives de enkelte puljeprojekter, deres erfaringer, læringer og resultater.

Se rapporten - klik her.