Nedlæggelse af dusørarbejde vil få konsekvenser

I mange årtier har mennesker i hjemløshed på forsorgshjemmet Dalhoffsminde haft et arbejde at stå op til. Det betyder, at forsorgshjemmets 43 beboere kan tjene 500 kroner om ugen efter skat. Men nu kræver Socialtilsynet, at de særlige beskæftigelsestilbud skal stoppe. Det gør, at institutionen og lignende forsorgshjem og herberger, der tilbyder dusørarbejde, risikerer at lukke. Det sætter Kristeligt Dagblad fokus på i to artikler.

Både Venstres socialordfører, Christian Friis Bach, forstander på Dalhoffsminde, Henrik Vest, samt sekretariatsleder i de hjemløses organisation SAND, Ask Sveistrup, udviser bekymring for, at forsorgshjem ikke længere skal have mulighed for at tilbyde dusørarbejde.

I begge artikler påpeger chefkonsulent i Selveje Danmark, Louise Dybdal, at vi ligeledes i Selveje Danmark er bekymrerede for, hvilken betydning nedlæggelsen af dusørarbejde vil få for forsorgshjem, herberger og beboere. Her fremhæver vi, at:

  • Dusørarbejdet har altid fundet sted. Det er en gammel socialfaglig praksis, hvorfor det ikke vil koste ekstra at udbetale dusør. Det er en indsats, der virker og skaber værdi for såvel den enkelte som for fællesskabet. Man må ikke underkende, hvad det betyder at være noget for nogen. På Dalhoffsminde kan vi se, at beboerne har en relativ kort opholdstid på 79 dage, hvilket tyder på, at deres socialfaglige indsats virker.

  • Vi ser positivt på, at det sociale frikort er gjort permanent, men det sociale frikort kan kun anvendes til ordinært arbejde og efter visitation fra kommunen. Dusør gives til mindre jobs og funktioner, der kommer fællesskabet og den enkelte til gavn, og der er ikke de samme forventninger til borgerens tilstand og formåen. Det udelukker rigtig mange af beboerne på herberger fra at benytte det sociale frikort.

Lovændring nødvendig
Tilsynschef i Socialtilsyn Midt Ulla B. Andersen forklarer, at der aldrig har været hjemmel i lovgivningen til at udbetale arbejdsdusør på paragraf 110-institutioner.

I overensstemmelse med Christian Friis Bach, Henrik Vest og Ask Sveistrup, opfordrer vi i Selveje Danmark derfor socialminister Sophie Hæstorp Andersen (S) til at ændre loven, så det bliver muligt at udbetale dusører på forsorgshjem og herberger.

Læs artiklerne i sin helhed – klik her og her.