Danmark blev eksamineret i FN’s handicapkonvention d. 23. august 2024 og har efterfølgende d. 13. september 2024 modtaget anbefalinger fra FN’s handicapkomité. Her blev der bl.a. konkluderet, at Danmark skal rette op på en lang række punkter for at leve op til FN’s handicapkonvention. Anbefalingerne er nu blevet oversat fra engelsk til dansk.
Læs den danske oversættelse af anbefalinger fra FN’s handicapkomité – klik her
Vi har tidligere bragt anbefalingerne i Selveje Danmarks nyhedsbrev. Nedenfor er de pointer, som vi bed særligt mærke i, og som stadig er gældende:
3 positive aspekter
Det 17 sider lange dokument fra handicapkomiteen begynder med at fremhæve tre positive aspekter:
- Komiteen roser Danmark for at have arbejdet for at revidere og ændre sin lovgivning, især ændringen i 2021 af straffeloven, som inkluderer handicap som et beskyttet mål på linje med race, etnicitet, køn og så videre. Under samme punkt roser komiteen også Færøernes regering for at have vedtaget en lov i 2024, der etablerer en uafhængig overvågningsmekanisme, som skal begynde at fungere 1. januar 2025.
- Komitéen roser den danske regering og flere andre partier i Folketinget for den rammeaftale for handicapsektoren, som Folketinget vedtog i maj. Komiteen roser også den danske regering for udviklingen af den 10-årige handlingsplan for forbedring af psykiatrisk pleje. Og i samme afsnit roser komiteen Grønlands regering for at have vedtaget en handlingsplan for overholdelse af FN’s konvention om rettigheder for personer med handicap 2024-2034.
- I det sidste punkt roser komiteen den danske regering for de forpligtelser, der blev indgået ved Global Disability Summit i februar 2022, og for tilslutningen til Global Action on Disability-netværket i juni 2022.
Komiteens anbefalinger til den danske stat
Rapporten udtrykker derudover en række bekymringer og giver på den baggrund 41 anbefalinger. Disse dækker bl.a. over, at den danske stat skal:
- Undgå brugen af tvang i behandlingen af personer med mentale sundhedsproblemer og i stedet arbejde for at skabe et system, hvor behandling og støtte gives på en frivillig og respektfuld måde, der respekterer individets rettigheder og præferencer.
- Udvikle og implementere omfattende og effektive voldsforebyggelses- og reaktionsplaner, der er baseret på konventionens principper og standarder.
- Inkludere børn med handicap i uddannelse og fjerne barrierer for effektiv overgang fra specialundervisning til inkluderende uddannelse.
- Adressere holdningsbarrierer, der forhindrer inklusion af børn med handicap i uddannelse, herunder gennem opkvalificering af lærere i inklusion.
- Tilbyde de nødvendige støttestrukturer, herunder tegnsprog.
- Udarbejde nationale retningslinjer for tidlig identifikation af risikoen for, at elever med handicap dropper ud af skolen.
- Danmark bør sikre, at personer med handicap, i særdeleshed personer med intellektuelle eller psykosociale handicap, har adgang til sundhedsydelser på lige vilkår med andre, søge deltagelsen i sundhedsprogrammer som kræftscreeninger.
- Danmark bør vedtage en langsigtet strategi for fuld inklusion af handicappede på arbejdsmarkedet ved at:
- Vedtage målrettede, tidsbundne og finansierede handlingsplaner på tværs af alle sektorer af økonomien.
- Gennemføre bevidstgørende foranstaltninger mod fordomme mod handicappede.
- Træne beskæftigelsessystemets personale i specialiseret viden om handicap.
- Tilbyde handicaptilpasset støtte til handicappede i deres jobsøgning og iværksætterbestræbelser.
- Sikre, at ældre ansatte med handicap, der endnu ikke har nået pensionsalderen, har mulighed for at forblive i arbejdsstyrken.
Desuden kritiserer FN, at den støtte, mennesker med handicap kan få, afhænger af, hvilken kommune de bor i. Der er markante forskelle på tværs af landet, selvom alle kommuner er underlagt de samme love.