Nu sendes ældreloven i høring

I april indgik regeringen, sammen med et bredt flertal i Folketinget, en aftale om en ny ældrelov, der skal sikre en mere sammenhængende ældrepleje og mere selvbestemmelse. Nu er aftalen blevet til en ældrelov. Ældreloven er, sammen med en lov om tilsyn og en lov om lokalplejehjem, sendt i høring, og Selveje Danmark ser gode takter, men vil også rejse en række kritik- og opmærksomhedspunkter.

Loven bygger på tre bærende værdier: at sikre mere selvbestemmelse, tillid til medarbejderne i ældreplejen og samspillet med pårørende, lokalområdet og civilsamfundet.

Et udpluk af elementerne i lovudkastene er:

Styrket frit valg og øget gennemsigtighed
I Selveje Danmark glæder vi os over, at man i højere grad vil understøtte borgernes frie valg og ikke mindst aktørernes muligheder for at kunne levere det. Derudover oprettes der en kontrolenhed under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Et politisk forslag som Selveje Danmark sammen med Dansk Erhverv i mange år har appelleret til blev etableret. I Selveje Danmark glæder vi os til at dykke ned i, hvad rammerne omkring enhedens arbejde bliver.

Samtilsyn
Aftalepartierne er enige om at indføre samtilsyn på plejehjem. Formål med samtilsyn er at frigive tid til kerneopgaven og undgå modstridende krav fra tilsynsmyndighederne.

Selveje Danmark anerkender ambitionen om samtilsyn, men vi kan være nervøse for, om vi netop mister den sparring og læring, som man ønsker med tilsynet. Det er overvældende for ledere og medarbejdere at skulle håndtere fem meget forskellige tilsyn på samme dag. Således påpeges det i en rapport fra VIVE, at hvis samtilsyn skal give mening, så er det nødvendigt, at det gennemføres som et egentligt samtilsyn, Det betyder, at man har en mindre gruppe af tilsynsførende, som samarbejder om opgaveløsningen, hvor der er én fælles varsling, én fælles plan for dataindsamling og én fælles afrapportering.

Lokalplejehjem
Fra 1. januar 2025 skal kommunerne have mulighed for at etablere eller omlægge kommunale plejehjem til en type plejehjem – ”lokalplejehjem”.

Selveje Danmark er meget optaget af, at der skal sikres reel ligestilling mellem lokalplejehjem og andre plejehjemstyper. Derfor bliver vi også bekymrede, når det bl.a. fremgår af udkastet, at:

  • Kommunalbestyrelsen skal sikre finansiering og forsyning
  • Lokalplejehjem ikke overtager bygningsansvaret
  • Kommunalbestyrelsen betaler tomgangsleje på lokalplejehjem
  • Kommunalbestyrelsen anskaffer inventar til nye lokalplejehjem

I Selveje Danmark har vi derfor svært ved at se, hvordan der kan være ligestilling af offentlige og ikke-offentlige plejehjem, som der ellers lægges stor vægt på i aftalen.

Derfor håber vi, at regeringen vil følge udviklingen tæt og evaluere modellen efter en kortere årrække.

Udsatte ældre
Desuden har udkastet fokus på de ældre som ”vi kender”. I Selveje Danmark mener vi, at der mangler et større fokus på, hvordan vi fremadrettet også har tilbud til de ældre, der har levet et hårdere liv end de fleste.

Læs hele udkastet til forslag til ældrelov – klik her

Selveje Danmark sidder med i Sammen om Ældreplejen
Selveje Danmark er udvalgt af Ældreministeren til at indgå i partnerskabet Sammen om Ældreplejen. Formålet med partnerskabet er at kunne følge implementeringen af den nye ældrelov og sikre løbende dialog.

Læs mere om Sammen om Ældreplejen – klik her