Ny aftale skal sikre lettere adgang til undervisning for børn på krisecenter

Fremover kan en kommune undlade at orientere begge forældre om et skoleskift, hvis et barn er med en forælder på krisecenter, og det vurderes, at barnet af hensyn til sin egen eller forælderens sikkerhed bør skifte skole. Det sker på baggrund af en ny aftale i folkeskoleforligskredsen (Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti).

Børn, der vokser op i hjem med vold, har øget risiko for at mistrives og for at klare sig dårligere i skolen end deres jævnaldrende. Når børn flytter med en voldsudsat forælder på krisecenter, er stabilitet i dagligdagen helt afgørende. At kunne komme i skole er en vigtig del af den stabilitet. 

Folkeskoleforligskredsen har derfor den 15. december 2023 indgået aftale om at ændre folkeskolelovens regler, så kommunerne fremover ikke har pligt til at orientere begge forældremyndighedsindehavere om et skoleskift, så længe den ene forælder opholder sig på et krisecenter.

Det skal sikre, at børn, der er på et krisecenter, kan komme i skole, når det af hensyn til barnets sikkerhed vil være nødvendigt at skifte skole for at beskytte barnets eller den medfølgende forældres anonymitet under opholdet på krisecenteret. 

Aftalen betyder, at kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor barnet senest var folkeregistreret, efter anmodning fra den voldsramte forælder kan træffe afgørelse om suspension af den anden forælders rettigheder i henhold til folkeskoleloven. Det kan udelukkende ske, når det er påkrævet af hensyn til barnets sikkerhed eller velfærd. 

Suspensionen kan vare i op til 6 måneder, eller indtil der er truffet afgørelse om midlertidig eller endelig placering af forældremyndigheden i henhold til forældreansvarsloven. Det er forudsat, at barnet fortsat har ophold på et krisecenter, og afgørelsen træffes på baggrund af en udtalelse fra det relevante krisecenter og evt. andre relevante oplysninger fra fx politiet eller de sociale myndigheder. 

Idet alle rettigheder i henhold til folkeskoleloven suspenderes med afgørelsen, vil den anden forældre heller ikke længere få øvrige oplysninger om barnets skolegang. Det betyder bl.a. information, som modtages af forældrene via digital kommunikation fx via Aula. Det skønnes nødvendigt for at hemmeligholde, hvilken skole barnet er indskrevet på.

Børne- og undervisningsministeren forventes at fremsætte lovforslag for Folketinget om lettere adgang til skoleskift under ophold på krisecenter i åbningsugen 2024. 

Læs aftalen - klik her.