Ny lov kan få betydning for selvejende institutioner med driftsoverenskomst

Folketinget vedtog d. 20. maj 2025 lovforslag til lov om offentligt ansattes ytringsfrihed. Lovforslaget træder i kraft d. 1. juli 2025, og kan få betydning for selvejende institutioner med driftsoverenskomst. 

Lovens formål er at signalere, at man som offentligt ansat kan bidrage til den offentlige debat og gøre brug af sin ytringsfrihed uden at frygte for negative ansættelsesretlige konsekvenser. 

Offentligt ansatte har allerede i dag en udvidet ytringsfrihed, som er udviklet i retspraksis og praksis fra Folketingets Ombudsmand. Med den nye lov bliver denne praksis til lovgivning. Det er ikke tilsigtet, at loven skal ændre eller udvide den ytringsfrihed, som offentligt ansatte allerede har i dag. Grænserne for offentligt ansattes ytringsfrihed skal derfor fastlægges efter de samme kriterier som hidtil. 

Hvad betyder loven?
Loven betyder konkret, at offentligt ansatte ikke må mødes med negative ansættelsesretlige sanktioner på grund af ytringer, som den ansatte fremsætter på egne vegne. Heri ligger, at en offentligt ansat ikke kan sanktioneres med f.eks. en advarsel, en opsigelse eller en degradering som følge af, at vedkommende har ytret sig på egne vegne. 

En offentligt ansat kan dog fortsat ikke fremsætte ytringer, som er fortrolige og underlagt straffelovens bestemmelser om tavshedspligt, som er freds- eller ærekrænkende, som er åbenbart urigtige om forhold inden for den ansattes eget arbejdsområde, eller som kan skade arbejdspladsens interne beslutningsproces og funktionsevne uden, at det kan have ansættelsesretlige konsekvenser. 

Hvem gælder loven for?
Loven gælder for alle ansatte i den offentlige forvaltning. Afgrænsningen af, hvem der er omfattet af loven, er den samme som forvaltningslovens anvendelsesområde. Det betyder f.eks., at selvejende institutioner, der har driftsoverenskomst med en kommune, kan blive mødt med loven. 

Friplejehjem kan derimod afvise, at loven finder anvendelse. Ligeledes er institutioner, foreninger og selskaber, der er organiseret på privatretligt grundlag, ikke en del af den offentlige forvaltning. Det gælder, uanset om den virksomhed, der udøves, kan sidestilles med den, som sædvanligvis udøves af forvaltningsmyndigheder. 

Læs artiklen i sin helhed – klik her.