En rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at gode relationer mellem medarbejdere og borgere er afgørende for en værdig ældrepleje. Samtidig peger rapporten på, at der er brug for at anerkende og styrke fagligheden i det relationelle arbejde.
Videncenter for værdig ældrepleje har gennemført en kvalitativ undersøgelse af, hvordan man i ældreplejen forstår og praktiserer relationsarbejde. Rapporten er udarbejdet af VIVE.
Undersøgelsen beskriver, hvordan medarbejdere helt konkret arbejder med at skabe en forbindelse til de borgere, de yder omsorg og pleje for, og hvad det kan rumme af elementer. Rapporten har også fokus på, hvilke muligheder og barrierer der er for at arbejde med relationer i ældreplejen. Konkret peger den på, at hvilke faktorer, der kan enten hæmme eller fremme arbejdet i hverdagen. For eksempel kan pressede rammer som personalemangel og sygdom gøre det sværere, mens god ledelse og godt kollegaskab omvendt kan støtte op om arbejdet.
Hovedresultater
Fagligheden i omsorgsarbejdet skal anerkendes
Rapporten viser, at evnen til at yde omsorg for ældre medborgere ofte bliver forbundet med ord som ”varme hænder” og ”et varmt hjerte” frem for en professionel tilgang. Et fokus på dokumentation, tjeklister og tidspres kan ligeledes betyde, at det bliver de mere veldefinerede opgaver i ældreplejen, der prioriteres og italesættes, frem for faglige diskussioner om kerneopgaven: relationen til og omsorgen for borgerne.
De medvirkende parter i undersøgelsen oplever et behov for, at fagligheden i omsorgsarbejdet anerkendes og styrkes.
Det relationelle arbejde er en kernekompetence
Undersøgelsen viser desuden, at medarbejdere oplever det relationelle arbejde som fundamentet for at lykkes med pleje- og omsorgsopgaver og derfor er det en kernekompetence i plejen og omsorgen for borgeren.
Selvom medarbejderne i ældreplejen arbejder med relationer hver eneste dag, kan det være svært for mange at sætte ord på det, de gør. Samtidig peger mange på, at det er en vigtig kilde til arbejdsglæde i hverdagen.
En åben og fleksibel tilgang til relationer, ikke en tjekliste
I rapporten konkluderes det også, at det er vigtigt, at begreber om og arbejdet med relationer forbliver åbent og fleksibelt, så det kan tilpasses den enkelte borger og situation, de forskellige fagprofessioner og kontekster, og de forskellige teoretiske og metodiske tilgange, der allerede eksisterer inden for området. Der er behov for at styrke både sprogliggørelse af og faglighed i relationsarbejdet, men det bør ikke defineres for smalt eller standardiseres, fx gennem tjeklister eller guidelines, der følges slavisk punkt for punkt.
Metode
VIVE har gennemført undersøgelsen, der bygger på en afsøgning af udvalgt litteratur, 10 interviews med videnspersoner og fem etnografiske feltbesøg forskellige steder i landet. Under besøgene har VIVE på tværs af hjemmepleje og plejehjem fulgt medarbejdere i deres arbejdsdag og interviewet dem, samt gennemført gruppeinterview med medarbejdere og ledere.