Nye redskaber kan styrke værdighed i ældreplejen

Videnscenter for værdig ældrepleje har udviklet nye redskaber, der kan hjælpe medarbejdere til at skabe mere værdighed og hjemlighed i ældreplejen.

Værdighed og trivsel er individuelt. Det, som er betydningsfuldt og opleves værdigt for en borger, er ikke nødvendigvis det samme for en anden borger. Det er baggrunden for, at videnscenter for værdig ældrepleje sammen med ledere og medarbejder fra praksis har udviklet redskaber, der kan hjælpe samtaler med borgerne om værdighed og oplevelsen af hjemlighed på vej.

Værdighedshjulet
Værdighedshjulet er et samtaleredskab, som kan bruges i samtalen mellem borgeren og medarbejderen. Det kan bruges til at dreje snakken ind på vigtige temaer for borgerens trivsel, ønsker og behov, hvad enten man bor på plejehjem eller får hjælp i eget hjem. Læs mere om værdighedshjulet – klik her.

Redskaber til at tale om hjemlighed
Redskaberne skal styrke borgernes oplevelse af hjemlighed, selvbestemmelse og værdighed i eget hjem, når hjemmet også er arbejdsplads for plejepersonale.

De to nye redskaber består af:

  • Mit hjem-listen, som er en enkelt oversigt, der giver overblik over forhold, som er vigtige for borgeren, at man ved, når man som medarbejder træder ind i hans/hendes hjem. Medarbejderen gennemgår en række spørgsmål sammen med borgeren, og de udfylder listen i fællesskab.
  • Diamanten som er et konkret redskab, der synligt udpeger de steder, ting og aktiviteter i hjemmet, som er vigtige for borgeren. Borgeren og medarbejderen taler om de vigtige steder og ting og placerer diamanterne sammen.

Læs mere om redskaberne – klik her.

Hør mere om redskaberne på webinar
Videnscenter for værdig ældrepleje inviterer til webinar den 27. februar 2023.

På webinaret kan man få inspiration til arbejdet med værdighed og hjemlighed ligesom man også kan høre, hvad andre har fået ud af at arbejde med redskaberne, og hvordan de har grebet det an. Læs mere om webinaret – klik her.