Nye samtalematerialer hjælper børn, der bor på krisecenter

VIVE’s evaluering peger på, at materialerne i ‘Bo på krisecenter’ ifølge børn, mødre og krisecentermedarbejderne kan bidrage til at understøtte kommunikationen om svære og komplekse oplevelser og følelser relateret til vold, familierelationer, bekymringer og flytningen til krisecenteret.

At opleve vold i hjemmet og flytte på krisecenter er oplevelser, der kan være vanskelige at sætte ord på, forstå og bearbejde for et barn. For at hjælpe børn, der flytter på krisecenter, med at bearbejde og forstå deres situation og forberede dem på tiden efter et krisecenterophold, igangsatte Esbjerg Krisecenter og FACE:IT et projekt om at udvikle et dansksproget sæt samtalematerialer til børn på krisecentre.

Projektet mundede ud i materialerne ‘Bo på krisecenter’ målrettet børn og mødre samt et uddannelsesforløb målrettet medarbejdere på krisecentre. VIVE’s evaluering belyser, hvordan materialerne ‘Bo på krisecenter’ kan hjælpe børn til at forstå, give udtryk for og bearbejde oplevelsen af at flytte på krisecenter med deres mor.

Evalueringen er målrettet fagpersoner, der arbejder på krisecentre, samt fagpersoner, der har kontakt med børn og familier, der flytter på krisecenter (fx myndighedsrådgivere).

Materialerne kan bidrage til at åbne samtalen mellem barnet og de voksne omkring barnet (fx krisecentermedarbejderen) og støtte børnene i at give udtryk for deres tanker, følelser og oplevelser. Børnenes interaktion med materialerne peger på, at materialerne virker intuitive og legende. Børnene og mødrene giver udtryk for, at materialerne gør det nemmere for børnene at sætte ord på svære emner og følelser ved at give dem forskellige udtryksmuligheder (fx visuelt) og mulighed for at spejle deres oplevelser (fx gennem fortællingerne om figuren ’Bo’).

Se evalueringen - klik her.