Kære medlemmer
Så kom bekendtgørelserne (som vi har tilladt os at kalde mundbindsbekendtgørelserne) omkring udvidet brug af mundbind og visir. En på sundheds, ældre og socialområdet samt en for blandt andet kultur, dagtilbuds-, skole og uddannelsesområdet. I finder begge vedhæftet. Bemærk, at begge indeholder et krav om at der skal opsættes informationsmateriale på institutionerne m.v. omkring restriktioner m.v. og at der er sanktioner tilknyttet disse. Tilbuddene skal ligeledes sikre, at personer, der undtagelsesvist ikke har medbragt mundbind får udleveret et vederlagsfrit.
Bekendtgørelse vedrørende sundheds-, ældre- og socialområdet
For at læse bekendtgørelsen - klik her.
Denne omhandler både sundheds-, ældre og socialområdet. Tilbud, der er omfattet:
1) Offentlige og private sygehuse og klinikker, hvorved forstås regionale sygehuse og tilknyttede behandlings‐ institutioner, jf. § 74, stk. 2, i sundhedsloven, regionale læge- og speciallægeklinikker og lignende, forenings‐ ejede specialsygehuse, private sygehuse og klinikker, hospicer samt private læge- og speciallægeklinikker.
2) Klinikker m.v. i praksissektoren, jf. § 57 i sundhedsloven, herunder ved alment praktiserende læger, praktiserende speciallæger, praktiserende tandlæger, fysioterapeuter, praktiserende psykologer m.v.
3) Kommunale sundhedstilbud, hvorved forstås sundheds‐ tilbud med fysisk fremmøde oprettet i henhold til kapitel 34-41 i sundhedsloven, herunder forebyggende og sundhedsfremmende tilbud, kommunale akutpladser, sygeplejeklinikker, tandplejeklinikker, genoptrænings‐ faciliteter m.v.
4) Plejecentre og plejeboliger, hvorved forstås kommunale og private tilbud om plejehjem, jf. § 192 i lov om socialservice, plejeboligbebyggelser, der er omfattet af lov om almene boliger m.v., plejeboligbebyggelser, der er omfattet af lov om boliger for ældre og personer med handicap, og friplejeboligbebyggelser, der er omfattet af lov om friplejeboliger.
5) Aflastningspladser, hvorved forstås tilbud om midlertidigt ophold, jf. § 84, stk. 2, i lov om social service.
6) Følgende anbringelsessteder og botilbud m.v. på socialområdet:
- a) Særlige dagtilbud efter § 32 i lov om social service.
- b) Særlige klubtilbud efter § 36 i lov om social service.
- c) Egne værelser, kollegier eller kollegielignende opholdssteder efter § 66, stk. 1, nr. 5, i lov om social service.
- d) Opholdssteder for børn og unge efter § 66, stk. 1, nr. 6, i lov om social service.
- e) Døgninstitutioner, herunder delvis lukkede døgninstitutioner og delvis lukkede afdelinger på døgninstitutioner samt sikrede døgninstitutioner og særligt sikrede afdelinger efter § 66, stk. 1, nr. 7, i lov om social service.
- f) Dagtilbud i form af beskyttet beskæftigelse efter § 103 i lov om social service og aktivitets- og samværstilbud efter § 104 i lov om social service, herunder væresteder for personer med særlige sociale problemer.
- g) Midlertidige botilbud efter § 107 i lov om social service.
- h) Længerevarende botilbud efter § 108 i lov om social service.
- i) Kvindekrisecentre efter § 109 i lov om social service.
- j) Forsorgshjem, herberger m.v. efter § 110 i lov om social service.
- k) Botilbudslignende tilbud efter § 4, stk. 1, nr. 3, i lov om socialtilsyn.
Det fremgår her blandt andet at:
”§ 2. Personer på 12 år og derover, herunder patienter, besøgende og medarbejdere, skal på institutioner m.v., der er omfattet af § 1, have tildækket mund og næse ved brug af mundbind eller visir, når de befinder sig i lokaler, hvortil offentligheden har adgang, jf. dog §§ 3-6. Stk. 2. Der kan ske bortvisning af besøgende, der uberettiget undlader at bære mundbind eller visir efter stk. 1.”
Socialområdet
Som tidligere nævnt gives, der ledelsen på sociale tilbud mulighed for at fravige reglerne efter en konkret og lokal vurdering som det ses i nedenstående...
”§ 3. For anbringelsessteder og botilbud m.v. på socialområdet, jf. § 1, stk. 1, nr. 6, gælder kravet om brug af mundbind efter § 2, stk. 1, kun hvis ledelsen på det pågældende sted træffer beslutning efter stk. 2
Stk. 2. Ledelsen på anbringelsesstedet eller botilbuddet m.v. nævnt i stk. 1, hvor der er lokaler, hvortil offentligheden har adgang, skal løbende foretage en vurdering af, om der på det pågældende sted er tæt kontakt med beboere eller brugere, som kan være i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb med covid-19. Vurderes betingelserne i 1. pkt. at være til stede, skal ledelsen på anbringelsesstedet eller botilbuddet m.v. træffe beslutning om at indføre krav om brug af mundbind eller visir det pågældende sted, jf. § 2, stk. 1.”
I vil ligeledes finde en række yderligere undtagelser – også relateret til ældreområdet
Ældreområdet
Der skal anvendes mundbind af personer over 12 år, når de befinder sig i lokaler, hvortil offentligheden har adgang.
Bekendtgørelsen gælder ikke for beboere på plejehjem eller plejeboliger og heller ikke medarbejdere og lignende, der opholder sig i et aflukket rum eller bag en afskærmning, hvortil alene medarbejdere og lignende har adgang.
Ungdomsuddannelser m.v. (herunder STU)
Det fremgår her blandt andet, at der skal bæres mundbind eller visir ved ophold på uddannelsesinstitutionens områder- klasseværelser m.v. undtaget.
Dagtilbuds- og skoleområdet
Her gives der blandt andet mulighed for, at ansatte kan bære visir.
For at læse Mundbindsbekendtgørelsen på bl.a. uddannelsenområdet -klik her.
Vi vil naturligvis meget gerne høre fra jer, hvis dele af begge bekendtgørelsers indhold giver anledning til spørgsmål, som vi skal rette til relevante ministerier m.v. I en meddelelse fra Social- og indenrigsministeriet gives der dog også mulighed for at rette direkte henvendelse omkring faglige spørgsmål vedrørende bekendtgørelsen til en af ministeriets ansatte.
Specialkonsulent Brian Gresell Nørgaard, tlf.: 41 85 13 40
Hav en fortsat god aften.
Bedste hilsner
Gitte Landors, souschef, Selveje Danmark tlf 9133 5850