Regeringen og KL har indgået aftale om kommunernes økonomi for 2025

Regeringen har sammen med Kommunernes Landsforening den 31. maj indgået en ny politisk aftale om kommunernes økonomi for 2025. Med aftalen lægges der op til et historisk økonomisk løft af velfærden på 3,4 milliarder kr. Aftalen er dermed det største realløft for kommunerne i mere end 15 år.

Læs mere om aftalen her.

Hovedelementer i aftalen:

  • Løft af den kommunale serviceramme i 2025 på 3,4 mia. kr., der styrker velfærden og dækker den demografiske udvikling.
  • Forhøjelse af særtilskudspuljen til særligt vanskeligt stillede kommuner i 2025 til i alt 800 mio. kr.
  • Lånepulje til anlægsinvesteringer i særligt vanskeligt stillede kommuner på 200 mio. kr.
  • Ramme til nedsættelser af indkomstskatten i kommunerne med tilskud i 2025 på op til 200 mio.kr.
  • Reduktion af kommunernes administrationsudgifter på 242 mio. kr. i 2025 til løn og arbejdsvilkår i den offentlige velfærd.
  • Samlet ramme til investeringer på 20,3 mia. kr., herunder til øget botilbudskapacitet.
  • Ramme til modtagelse af fordrevne fra Ukraine på 900 mio. kr.
  • Mere end 100 regel- og forenklingstiltag, som ventes at frigøre et trecifret millionbeløb i kommunerne.

I Selveje Danmark er vi positive over det økonomiske løft til kommunerne. Selveje Danmark mener, at den borgernære velfærd skal følge med den demografiske udvikling, i takt med at vi bliver flere børn og ældre.

Selveje Danmark er grundlæggende enig i behovet for afbureaukratisering og støtter derfor op om flere af parternes forslag til regelforenklinger, herunder særligt forslagene om revision af tilsyn på velfærdsområdet. En del af forslagene mener Selveje Danmark dog ikke kan kategoriseres som regelforenklinger, men snarere som service- eller deciderede rettighedsforringelser.

Parterne foreslår for eksempel at tilbagerulle SEL § 19a, som forpligter kommunerne til at forberede overgangen til voksenlivet for unge med betydelig og varigt nedsat funktionsevne. Selvom en nylig undersøgelse fra Ankestyrelsen viser, at kommuner oplever, at § 19a har betydet, at der for eksempel er kommet mere systematik i forberedelserne af overgangen til voksenlivet, og at der er blevet etableret et bedre samarbejde med familien.

Selveje Danmark forholder sig samtidig meget kritisk til den fortsatte kommunalisering af botilbudsområdet med lånepuljen til udvidelse af den kommunale botilbudskapacitet på socialområdet, som aftalt i forbindelse med økonomiaftalen for 2024.

Med økonomiaftalen prioriterer regeringen og KL kommunale botilbud uden vished om, at det giver økonomisk mening. Se Selveje Danmarks holdning til økonomiaftalen for 2024.

På tværs af velfærdsområderne arbejder Selveje Danmark for, at der sikres økonomiske gennemsigtighed og sammenlignelighed mellem tilbud og indsatser – uanset ejerform. Gennemsigtighed i pris og kvalitet spiller nemlig en nøglerolle, hvis vi vil sikre, at skattekronerne bliver brugt mest effektivt.

I Selveje Danmark bekymrer det os, at konsekvensen af lånepuljen kan blive stik modsat den politiske intention – i stedet for 'mest mulig velfærd for pengene' kan det ende med at blive 'mindre velfærd for pengene'.