Sådan gør du hverdagen på botilbud mere fysisk aktiv

Bevægelse og fysisk aktivitet kan styrke sundheden og livskvaliteten for mennesker med funktionsnedsættelser. I den forbindelse har VIVE lavet et inspirationskatalog, der giver perspektiver på, hvordan man kan arbejde med bevægelse i hverdagen på botilbud.

Formålet med dette inspirationskatalog er at inspi­rere fagprofessionelle og ledere, som arbejder med mennesker på botilbud, til at sætte bevæ­gelse og livskvalitet på dagsordenen, herunder i det socialfaglige arbejde og handleplansarbejdet omkring beboerne.

Bevægelse giver livskvalitet
På botilbud ses, hvordan beboernes deltagelse i bestemte aktiviteter giver dem identitet og stolthed ved, at de lærer at mestre konkrete aktiviteter. For eksempel udtrykker beboere på kreative værksteder stolthed over at fremstille træfigurer, hæklede tasker eller filtpuder, som sælges i internetbutikker. De bliver også stolte af at opføre en danseforestilling for medbeboere, personale og pårørende.

Glæden over at udføre opgaver eller særlige aktiviteter selv eller sammen med andre kan også give en positiv oplevelse af uafhængighed. For eksempel kan man selv bestemme over egen tid og tempo ved at gå eller cykle på arbejde. For andre giver bevægelse mulighed for at til- og fravælge socialt samvær med andre – både på og uden for botilbuddet. Bevægelse bliver således et middel til selvbestemmelse og mestring i hverdagen, som citatet neden for viser.

Arbejd med bevægelse i daglige gøremål
Bevægelse kan indgå som en del af det daglige arbejde med beboere på botilbud og kan foregå i mange forskellige sammenhænge alt efter beboernes individuelle præferencer og hverdagsliv. Bevægelse kan ske under gøremål i det daglige såsom oprydning, madlavning, havearbejde, indkøb og bevægelse til arbejde eller beskæftigelsesværksted.

Ved at understøtte beboernes muligheder for bevægelse i hverdagen bliver beboerne ikke alene mere selvhjulpne, men får også styrket selvtillid og identitetsfølelse.

Skab mulighed for bevægelse i fritiden
Bevægelse kan også foregå i fritiden som noget interessedrevet og omfatte for eksempel at gå eller løbe en tur, dyrke sport, dans, sang, cykle på kondicykel, passe dyr og være på fisketur.

Brug rehabilitering som bevægelse
Bevægelse kan også indgå i rehabiliterende indsatser, for eksempel når beboere selv manøvrerer deres kørestol, eller selv går fra seng til kørestol – og dermed får deres egne erfaringer med aktiv deltagelse. Beboernes præferencer, alder, motorik osv.

Faktorer, der fremmer bevægelse og aktivitet

  • Belønninger og fysiske symboler på aktiviteter kan give lyst til at deltage, for eksempel kan diplomer, sundhedskort og holdtrøjer give en oplevelse af at være et hold og gennemføre aktiviteter
  • Tilpasning af aktiviteter til beboernes kompetencer, som giver dem mulighed for at udføre opgaver
  • Personalets initiativ til at igangsætte aktiviteter og deres interesse i at være med kan smitte positivt af på beboerne
  • Indsatser til at ’klæde personalet på’ til aktiviteter kan gøre en forskel for beboernes oplevelse og motivation

Se inspirationskataloget – klik her.