Selveje Danmark har afgivet høringssvar til Ekspertgruppens anbefalinger til fremtidens beskæftigelsesindsats. I Selveje Danmark bakker vi op om en nytænkning af beskæftigelsesindsatsen, og ser gode takter i nogle af anbefalingerne. Dog giver de på en række områder også anledning til stor bekymring.
Ekspertgruppens seks hovedanbefalinger rammer i overskriften helt i tråd med Selveje Danmarks ønsker til en reformeret beskæftigelsesindsats:
- Få målgrupper og særregler
- En individuelt tilrettelagt indsats for borgerne
- Et værdigt sanktionssystem i balance
- Nedlæggelse af jobcentrene og fri organisering
- Mere plads til a-kasser og private leverandører
- Styring efter resultater
Kritikpunkter
Når vi i Selveje Danmark dykker ned i ”Anbefalinger fra Ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats” har vi en række bekymringer:
- Helt grundlæggende finder Selveje Danmark det bekymrende, at der i anbefalingerne kun sondres mellem offentlige og private operatører og f.eks. ikke skelnes mellem, hvorvidt en ikke-offentlig operatør er en profit eller non-profit organisation.
- Ligeledes finder Selveje Danmark det kritisabelt, at anbefalingerne i vurderingen af effekt af aktørers indsats ikke skelner mellem, hvorvidt borgeren er tæt eller langt fra arbejdsmarkedet.
Selveje Danmarks vurdering er, at hvis ovenstående to faktorer var medtaget, ville det give et mere retvisende billede af, hvorvidt en operatør leverede høj effekt på borgerens beskæftigelseschancer, samt om de samlede omkostninger ved indsatserne er tilfredsstillende lave.
Selveje Danmarks anbefalinger til Ekspertgruppen
På baggrund af anbefalingerne fra Ekspertgruppen, anbefaler Selveje Danmark, at:
- Der i fremtidens beskæftigelsesindsats arbejdes for en incitamentsstruktur, der fordrer bedst kvalitet til prisen gældende for både offentlige og ikke-offentlige leverandører.
- Den nuværende ret til mindst fire samtaler inden for det første halve år for personer længere væk fra arbejdsmarkedet ikke reduceres.
- Der med en individuelt tilrettelagt indsats for borgerne, sikres ret til en nødvendig og kontinuerlig indsats.
- Der er et større fokus på, at sammenhæng og brobygning både i og på tværs af fagligheder, forvaltninger og sektorer – offentlige som ikke-offentlige leverandører, er en del af løsningen.
- Et øget fokus på unge mennesker uden uddannelse og beskæftigelse, så de får de bedste forudsætninger for at lykkes i voksenlivet med uddannelse, job, bolig og stærke relationer.
- Systemet bør ikke bygges op om de få, der snyder eller ikke ønsker at arbejde, men om de mange, der reelt ønsker at bidrage så meget de overhovedet kan.