Selveje Danmark: Her er tre bud på et bedre socialt tilsyn
Artiklen blev bragt i Altinget d. 15. januar 2025. Kort efter landede en ny politisk aftale om tre initiativer på handicapområdet, der bl.a. omhandler effektivisering af socialtilsynet. Det kan du læse mere om – klik her.
Det kan lyde modsigende, når man ønsker at reducere tilsynstrykket og samtidig taler for en styrkelse af socialtilsynet, så det i endnu højere grad end i dag understøtter kvaliteten på de sociale tilbud.
Men det behøver ikke at være tilfældet.
Det er nemlig muligt at udvikle et mere effektivt socialtilsyn, styrke kvaliteten og samtidig reducere i omkostningerne, hvis man formår at målrette og specialisere tilsynsmodellen til de sociale tilbud og deres målgrupper.
Debatten om socialtilsynet bliver alt for hurtigt et spørgsmål om enten-eller, selvom svaret ligger i både-og.
Kig på kriterierne
Socialtilsynet består i dag af fem kommunale tilsyn, som har til opgave at godkende og føre et driftsorienteret tilsyn med plejefamilier og en række sociale tilbud.
Tilsynene opererer med to forskellige kvalitetsmodeller: Én, der er målrettet plejefamilier og én, der er målrettet de sociale tilbud. Kvalitetsmodellen målrettet de sociale tilbud skal både rumme botilbud, børne- og ungehjem, krisecentre, herberger samt alkohol- og misbrugsbehandling med videre.
Men giver det overhovedet mening at vurdere kvaliteten af et ambulant alkoholbehandlingstilbud ud fra samme kriterier som et børne- og ungehjem?
Det siger næsten sig selv.
Selveje Danmarks medlemmer har flere eksempler på, at de vurderes ud fra kriterier og indikatorer, som ikke er relevante for dem eller tilbuddets målgruppe. Konsekvensen er et meget omfangsrigt tilsyn, der ikke giver et retvisende billede af tilbuddets kvalitet.
Vigtig kontrolfunktion
Det sociale tilsyn er en hjørnesten i sikringen af kvaliteten på de sociale tilbud.
Socialtilsynene understøtter faglig udvikling og er med til at forebygge uhensigtsmæssig adfærd og forråelse. Socialtilsynene har været med til at hæve bundniveauet og gjort de dygtigste tilbud endnu bedre.
Udover at være en driver for kvalitetsudvikling, har tilsynet også en vigtig kontrolfunktion og kan lukke de tilbud, der ikke leverer, hvad der forventes.
Samtidig anerkender vi, at der er et udviklingspotentiale. Et potentiale som, vi mener, kan rumme både-og. Det vil sige en reduktion i tilsynstrykket og en styrkelse af socialtilsynene.
Lad os komme med et par forslag.
- Socialtilsynets kvalitetsmodel skal reduceres, så den målrettes tilbudstype
Det giver som nævnt ikke mening, at socialtilsynet vurderer et børne- og ungehjem og et ambulant alkoholbehandlingstilbud ud fra de samme tematikker og kriterier.
Man kan derfor med fordel målrette kvalitetsmodellen til tilbudstype og målgruppe. For eksempel kunne man udarbejde en basismodel og supplere med kriterier afhængig af tilbudstype.
- Vejledninger vil minimere uensartethed og bureaukrati
I dag bruger sociale tilbud unødig lang tid og ressourcer på at have dialog med socialtilsynene, fordi der sker en praksisændring hos et eller flere af de fem socialtilsyn, som for eksempel skyldes en skrivelse fra ministeriet, nye tilsynsførende eller en henvendelse fra en kommune.
Der er brug for vejledninger, der klart beskriver, hvad der ligger indenfor rammerne af tilbuddene, så der ikke bruges unødvendige ressourcer på lovfortolkning hos de tilsynsførende, tilbuddene og dialogen imellem.
- Light-tilsyn skal sikre udvikling og læring
Mange sociale tilbud leverer en høj kvalitet i deres ydelser. Så det er ikke på de tilbud, vi skal fokusere alle tilsynsressourcerne. Men det er her, vi kan udvikle og forebygge.
Derfor foreslår Selveje Danmark, at man indfører et light-tilsyn på de tilbud, der tidligere har haft tilsyn uden større udfordringer.
Ved et light-tilsyn skal fokus kun være på læring. Det kan for eksempel være, at tilbuddet ønsker en dialog med socialtilsynet om håndtering af magtanvendelser, eller hvordan man forbedrer indsatserne for børn på krisecenter. Med et light-tilsyn får man skabt et andet rum for dialog og læring end ved et ordinært tilsynsbesøg.
I økonomiaftalen mellem regeringen og KL for 2024 er det aftalt, at tilsynstrykket skal reduceres med 30 procent. For Selveje Danmark er det helt afgørende, at reduktionen ikke bliver på bekostning af kvalitetssikringen og -udviklingen af de sociale tilbud.
Derimod bør man tænke reduktionen som en mulighed for at udvikle, styrke og forbedre tilsynene.
Selveje Danmark havde derfor i mandags – sammen med Dansk Erhverv – inviteret Folketingets Socialudvalg på en studietur rundt blandt en række sociale tilbud.
Her stillede vi skarpt på, hvordan man i praksis kan styrke kvaliteten i socialtilsynet samtidig med, at man reducerer tilsynstrykket.
Læs artiklen i sin helhed – klik her.