Regeringen, Liberal Alliance, Konservative Folkeparti og Radikale Venstre indgik d. 20. januar en aftale om udmøntningen af tre initiativer fra rammeaftalen på handicapområdet.
Selveje Danmark har haft et særligt fokus på de to initiativer om henholdsvis beløbsgrænse på alternative tilbud og en effektivisering af socialtilsynet. Lovforslag knyttet til de politiske initiativer blev sendt i høring d. 23. januar med deadline d. 21. februar.
Selveje Danmark har afgivet fælles høringssvar med Dansk Erhverv.
Lovudkast vedr. indførelsen af en alternativ beløbsgrænse på 10 pct. for frit valg af botilbud
I dag har borgere visiteret til botilbud eller botilbudslignende tilbud ret til frit at vælge et alternativt tilbud, end det kommunen har visiteret til. Tilbuddet, som borgeren vælger, må dog ikke være ”væsentligt dyrere” (20-25 pct. dyrere).
Beløbsgrænsen på 10 pct. indføres fra lovens ikrafttræden til udgangen af 2027, hvor beløbsgrænsen bortfalder (solnedgangsklausul). Aftalepartierne er enige om, at de som led i indførelsen af en ny takstmodel vil sænke beløbsgrænsen til 0 pct., og at udgangspunktet er, at en ny takstmodel aftales, inden beløbsgrænsen på 10 pct. bortfalder. Dette skal ses i sammenhæng med det aftalte arbejde om en ny takstmodel.
Parallelt med indførslen af beløbsgrænsen oprettes der en kontrolenhed, som i konkrete tilfælde kan kontrollere takstfastsættelsen for kommunale tilbud på socialområdet, hvor borgeren har ønsket at gøre brug af sin ret til frit at vælge et tilsvarende privat tilbud, og ønsket afvises.
Selveje Danmark har tidligere forholdt sig meget kritisk til en beløbsgrænse på 0 pct., som var udgangspunktet i Aftale om Kommunernes Økonomi 2024, hvor KL og regeringen var enige om at arbejde efter en formaliseret beløbsgrænse for meromkostningerne på 0 pct. for alternative tilbud til det, kommunen har visiteret til.
Selveje Danmark finder, at en midlertidig beløbsgrænse på 10 pct., alt andet lige, er bedre end en beløbsgrænse på 0 pct., men at det fortsat er en væsentlig indskrænkning af borgerens frie valg, da der i dag ikke er økonomisk gennemsigtighed og sammenlignelige takster på tværs af offentlige og ikke-offentlige tilbud.
Selveje Danmark anerkender og bakker op om den politiske intention bag oprettelsen af en kontrolenhed og den kommende vejledningsindsats, som skal sikre en
mere retvisende takstfastsættelse og bidrage til at skabe større gennemsigtighed i takstberegningerne frem mod implementeringen af en ny takstmodel.
Selveje Danmark ser dog en væsentlig risiko for, at de politiske intentioner risikerer at blive udfordret af den foreslåede model, især hvad angår fastsættelsen af nulpunktet for lovforslagets 10 pct.-beløbsgrænse samt kontrolenhedens kompetence og rækkevidde.
Læs høringssvaret om Lovudkast vedr. indførelsen af en alternativ beløbsgrænse på 10 pct. for frit valg af botilbud – Klik her
Effektivisering af socialtilsynet
Lovforslaget indeholder en effektivisering af tilsynet, hvor der lægges op til, at det fremover bliver et risikobaseret tilsyn, hvor tilsynstrykket bliver reduceret med 30 pct. frem mod 2026. Det betyder bl.a. at kravet om et fast årligt tilsyn i alle tilbud bliver fjernet, og at socialtilsynene i stedet skal have større fokus på de tilbud, hvor der er problemer. Alle tilbud skal dog have tilsynsbesøg mindst hvert tredje år, og plejefamilier skal have tilsynsbesøg mindst hvert andet år.
Kvalitetsmodellen skæres ned fra i dag syv temaer til fem temaer med i alt ni kvalitetskriterier. Indikatorerne fjernes fra modellen, så tilbud fremover skal vurderes på de ni kriterier frem for op til 32 indikatorer i dag. Kvaliteten skal fremover måles i en binær score (opfyldt/ikke-opfyldt).
Derudover er det besluttet, at der igangsættes et arbejde, der skal undersøge mulige regelændringer, der kan dæmme op for snyd og svigt på sociale tilbud herunder, hvordan eksisterende regler om karens, økonomisk tilsyn og krav til faglige, økonomiske og organisatoriske kompetencer hos ledere og ejere kan skærpes. Ligesom der skal undersøges mulige initiativer i forhold til regulering af anvendelsen af ikke-godkendte tilbud.
For at sikre ensartethed og kvalitet i socialtilsynenes opgaveløsning, skal det præciseres i loven, at socialtilsynene har ansvar for at koordinere deres praksis og sikre ensartethed på tværs. Der skal bl.a. udarbejdes en vejledning om socialtilsynets økonomiske tilsyn inden udgangen af 2025. Det sidste initiativ er noget, Selveje Danmark længe har presset på for.
Selveje Danmark anerkender intentionen om et mere effektivt socialtilsyn, men finder samtidig lovforslagets indhold problematisk på flere områder, jf. Selveje Danmark og Dansk Erhvervs høringssvar.
Selveje Danmark foreslår en større ensretning af tilsynspraksis, justering af whistleblowerordningen, samt at socialtilsynet samles nationalt. Ligesom Selveje Danmark opfordrer til justeringer, der sikrer et balanceret socialtilsyn med fokus på kvalitet, retssikkerhed samtidig med at unødige administrative byrder minimeres.
Læs høringssvaret om effektivisering af socialtilsynet – klik her