Selveje Danmark ser gode takter i regeringsgrundlaget

Danmark har fået en ny regering. Selveje Danmark ser flere gode takter i regeringsgrundlaget og fremhæver her de væsentligste punkter. 

Nedenfor vil vi gennemgå nogle nedslagspunkter i regeringsgrundlaget, men samtidig fastslå, at der på en lang række områder er tale om overskrifter. Gennemgangen vil følge samme kronologi, som den findes i regeringsgrundlaget.

Akutte problemer

Støtte til civilsamfundsorganisationer
En række civilsamfundsorganisationer, der arbejder med udsatte og sårbare borgere, risikerer at miste deres bevillinger i 2023, idet der fortsat ikke er vedtaget en finanslov. Det udgør en helt akut trussel, hvorfor der lægges op til, at der på området gives en ”straksudmøntning” af de nødvendige bevillinger.

Bemærkning: Det er meget positivt, da civilsamfundsorganisationer på en række områder spiller en helt essentiel rolle for mennesker, der ellers helt står uden hjælp og støtte.

Velfærd 2.0

Beskæftigelsesindsatsen
Regeringen ønsker at sætte den enkelte ledige i centrum og give frihed til dem, der kan selv. Det betyder, at der lægges op til, at de kommunale jobcentre lukkes, og at A-kasser og private leverandører skal spille en større rolle. Den øvrige beskæftigelsesindsats skal have fokus rettet mod de ledige, der er længere fra arbejdsmarkedet.

Bemærkning: Det er vanskeligt og komplekst at vurdere, hvilken betydning det har i relation til udsatte ledige eller ledige, der også har andre problemer. Det vil for Selveje Danmark derfor være relevant at arbejde for, at de besparelser, der indtænkes på området (3. mia.), ikke kommer til at ramme de udsatte og ligeledes sikre, at de selvejende beskæftigelsesaktører har en markant og aktiv rolle (se mere under punktet om værdighed).

Frisættelse
Regeringen ønsker at fremme en vifte af forskellige offentlige og private tilbud, så flere får lyst til og mulighed for at byde ind på velfærdsopgaver, så forskellige former for institutioner vil lære af hinanden med afsæt i borgerens frie valg.

Regeringen vil bl.a.:

  • Styrke det frie valg, så den enkelte borger får flere muligheder for at vælge den velfærd og service, der passer bedst til den enkeltes livssituation. Det skal ske på en måde, der ikke medfører øget bureaukrati.
    Bemærkning:
    Det er glædeligt, at regeringen vil sætte mennesket før systemet. Det har Selveje Danmark arbejdet for og også foreslået under forhandlingerne om et regeringsgrundlag.

  • Styrke samarbejdet mellem den offentlige og private sektor, hvor der sikres en større ligestilling og konkurrence mellem leverandører, bedre mulighed for privat medfinansiering, og hvor egentlige partnerskaber kan åbne nye muligheder for at kommercialisere de løsninger, der udvikles – f.eks. ift. velfærdsteknologi.
    Bemærkning:
    Selveje Danmark vil have fokus på, at en øget ligestilling mellem aktørerne. I særdeleshed med fokus på, at der også skabe gennemsigtighed og ensartethed ift. til takster og økonomi mellem offentlige og ikke-offentlige leverandører.

  • Nedsætte et udvalg, der skal belyse forskellige muligheder for fremtidens velfærdsinstitutioner, herunder modeller, hvor velfærdsinstitutioner er selvstyrende enheder med egen bestyrelse og driftsøkonomi og med frihedsgrader som private virksomheder eller selvejende institutioner. Udvalget skal starte med at belyse ældreområdet.
    Bemærkning: Regeringen vil tilsyneladende arbejde for at udvikle en form for light-selveje i relation til de kommunale velfærdsinstitutioner. Det vil for Selveje Danmark være helt afgørende, at en selvejemodel for offentlige tilbud betyder en frisættelse af det enkelte tilbud, da tilbuddet ellers sættes under dobbeltadministration.


Frisættelse på ældreområdet
Regeringen vil fremlægge et forslag til en ny ældrelov med fokus på den ældres selvbestemmelse og på at udvide det frie valg, så flere ikke-offentlige leverandører får mulighed for at levere ældrepleje og bl.a. give ældre mere frihed til at bo, som de vil.

Bemærkning: Selveje Danmark vil sammen med medlemmerne på området gå aktivt ind i arbejdet med frisættelse. Dels for at understøtte intentionerne bag ønsket om frisættelse og dels for at sikre, at de nødvendige forudsætninger for frit valg er til stede. Det sidste handler bl.a. om gennemsigtighed i takster og beregninger, om en tilpasning af reglerne om friplejeboliger samt om påregnelighed i driften.

Rekruttering
Der ønskes en styrkelse af rekrutteringsmulighederne, herunder en øget anvendelse af ”fuld tid”. Der vil i den forbindelse bl.a. blive set på barrierer knyttet til faggrænser, overenskomstmæssige barrierer og en øget mulighed for løn under uddannelse for studerende over 25 år og SOSU-elever.

Bemærkning: Rekrutteringsudfordringer gør sig gældende på en lang række velfærdsområder, derfor vil Selveje Danmark aktivt understøtte indsatser på området.

Ny psykiatriplan
Regeringen vil løfte psykiatrien og den samlede indsats på tværs af sektorer, både i forhold til mental sundhed og en styrket indsats til mennesker med psykiske lidelser. På baggrund af Sundhedsstyrelsens faglige oplæg til en 10-års plan vil regeringen prioritere yderligere 3 mia. kr. til indsatser over den samlede 10-årige periode. Bevillingen kommer oven i løftet af psykiatrien i den foregående regeringsperiode. Investering vil betyde, at regeringen om 10 år har øget bevillingen til området med 4 mia. kr. hvert år.

Bemærkning: Det er positivt, at der sættes yderlige midler af til den hårdt pressede psykiatri. Selveje Danmark vil arbejde for, at socialpsykiatrien indtænkes i den samlede plan.

Uddannelse
I regeringsgrundlaget er der et særligt fokus på de 45.000 (15-24-årige), der ikke er i job, i gang med eller som har gennemført en uddannelse. Regeringen vil arbejde for at give flere unge en hurtig og nem vej ind i arbejdsfællesskabet, eller hjælp til at gennemføre en uddannelse.

Bemærkning: Det er positivt, at regeringen har fokus på denne målgruppe af unge, som faktisk udgør 80.000, når man inkluderer de 25-29-årige. Selveje Danmark vil bl.a. arbejde for, at der også kommer fokus på at sikre kvaliteten og en ny finansieringsmodel for STU’en på overgange og overbygninger, hvor det for nogle unge vil handle om nye uddannelsesorienterede overbygningsforløb, mens det for andre vil handle om virksomhedsvendte beskæftigelsesindsatser.

Værdighed
Regeringen ønsker at møde gruppen af meget socialt udsatte borgere, f.eks. hjemløse, psykisk sårbare og mennesker med massive misbrugsproblemer, med en anden indsats og et andet menneskesyn, end de mødes med i dag.

Regeringen ønsker at tage livtag med de svære dilemmaer – også dem, hvor løsningerne ikke kan findes med et snuptag – og lægge grundstenene til en ny politik for de allermest udsatte.

Konkret vil regeringen bl.a.:

  • Have de mest udsatte skal fremover helt ud af beskæftigelsessystemet. I stedet skal de have en bredt funderet indsats med afsæt i det enkelte menneskes konkrete udfordringer. Målet skal være at styrke deres muligheder for et bedre og mere værdigt liv og skabe en vej ind i fællesskabet.
  • Sikre en bedre socialfaglig indsats for de allermest socialt udsatte borgere og nytænke deres møde med offentlige institutioner og sagsbehandlere, så det i langt højere grad sker på deres egne præmisser.
  • Forlænge og forbedre det sociale frikort.
  • Nedsætte en arbejdsgruppe om levevilkårene for personer, der sælger sex.
  • Forenkle reglerne for digital fritagelse, så ældre og socialt udsatte lettere kan blive fritaget for digital selvbetjening og dialog med det offentlige.
  • Bekæmpe hjemløshed. Det er et af velfærdssamfundets skyggesider, at vi til stadighed har problemer med hjemløshed. Også blandt unge. Regeringen vil bl.a. udbrede Housing First-tilgangen på hjemløseområdet.
  • Fortsætte indsatsen for, at udsatte børn får bedre og tidlig hjælp og understøtte, at barnets lov implementeres.

Bemærkning: Selveje Danmark vil sammen med medlemmerne bakke op om indsatsen. Der vil i den forbindelse på den korte bane særligt være fokus på udmøntningen af hjemløsereformen og på Barnets Lov. Selveje Danmark har tidligere rejst en del bekymringer både ift. finansiering, retssikkerhed og en generel bekymring om kommunernes virkelighed kan honorere ønsket om fx et mere dynamisk sagsforløb med mere fleksible krav og mere rum til socialfaglige vurderinger.

Bedre muligheder for mennesker med handicap
Regeringen fastslår, at er man barn, ung eller voksen med et handicap, skal man have tilbudt den rette hjælp uanset, hvor komplekse behov man har, ligesom mennesker med handicap i højere grad skal have mulighed for at bidrage på arbejdsmarkedet.

Bemærkning: Selveje Danmark glæder sig over, at den nye regering vil arbejde videre med en specialeplan på det højt specialiserede område. Selveje Danmark mener, der er behov for konkrete initiativer, så mennesker med behov for en specialiseret indsats får den rette indsats fra start. Samtidig må besparelser på beskæftigelsesindsatsen ikke betyde en reduktion af den beskæftigelsesfremmende indsats målrettet mennesker med handicap.

Se regeringsgrundlaget – klik her.