Strukturkommission må ikke glemme psykiatrien

Debatindlæg bragt i Altinget den 19. januar 2023.

Selveje Danmark: Strukturkommissionen må ikke glemme psykiatrien

Ofte får mennesker med psykisk lidelse ikke tilstrækkelig behandling for både deres somatiske og psykiske lidelser, fordi én sygdom overskygger en anden. Det kan i sidste ende koste liv. Derfor må strukturkommissionen huske psykiatrien, skriver Signe Helena Søgaard og Kåre Skarsholm.

I regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen vil nedsætte en strukturkommission, der skal opstille og belyse modeller for den fremtidige organisering af sundhedssystemet.

Modellerne skal have blik for sammenhæng, samarbejde og opgavefordeling, der sikrer, at patienten kommer i centrum og får en sammenhængende plan for behandling. Desuden skal de have et fokus på at få nedbragt uligheden i sundhedsvæsenet – både geografisk og socialt.

Behovet for at sikre bedre sammenhæng og samarbejde indenfor det somatiske system er stort, men der er et lige så udtalt behov for at sikre bedre sammenhæng mellem somatik og psykiatri. Det burde altså være indlysende, at arbejdet i strukturkommissionen selvfølgelig også skal omfatte psykiatrien – både behandlings- og socialpsykiatrien. Men tidligere erfaringer viser desværre, at psykiatrien alt for ofte bliver overset, når vi taler sundhedsvæsenet.

Så derfor denne opfordring til regeringen: Husk nu psykiatrien i kommissionsarbejdet.

Oversygelighed og -dødelighed
I anbefalingerne i Sundheds- og Socialstyrelsens faglige oplæg til en tiårsplan for psykiatrien er der et særskilt fokus på at sikre bedre sammenhæng mellem psykiatri og somatik.

Det er der flere årsager til, men særligt én kan ikke understreges nok, nemlig overdødeligheden blandt mennesker med psykisk lidelse. For på trods af, at den forventede levealder for befolkningen generelt er steget de sidste mange år, er den forventede levetid for mennesker med psykisk lidelse stadig 15-20 år kortere end for resten af befolkningen.

Oversygelighed og overdødelighed blandt mennesker med psykisk lidelse kan blandt andet forklares ved fysiske sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, KOL og diabetes, men også med højere selvmordsrater, afledte effekter af for eksempel misbrug og forskelsbehandling i sundhedssystemet.

Mangel på sammenhæng koster liv
Bedre sammenhæng og samarbejde mellem det psykiatriske og somatiske system er helt afgørende, hvis vi skal komme den markante ulighed - og overdødelighed - til livs.

I dag er mennesker med psykisk lidelse i al for stor risiko for ikke at få tilstrækkelig behandling for både deres somatiske og psykiske lidelse, fordi én sygdom skygger for en anden. Og fordi sektorerne ikke i tilstrækkelig grad evner at se og sikre sammenhæng på tværs af borgerens psykiske, somatiske og sociale problemstillinger.

Den manglende behandling rammer eksempelvis tidligere anbragte unge, der lider af angst og depression og derfor selvmedicinerer. Eller kvinden med samtidig psykisk lidelse og misbrug og den hjemløse mand, der udskrives til gaden efter endt kemobehandling.

Ulighed i tilgængelighed
Formelt er der lige adgang til udredning og behandling i Danmark, men reelt er adgang til og brug af sundhedsvæsenet blandt mennesker med psykisk lidelse ikke lige. Tilgængeligheden afhænger nemlig i høj grad af, hvordan den sundhedsfaglige indsats tilrettelægges, og hvilke krav det stiller til den enkelte.

Mennesker med psykisk lidelse kan eksempelvis have store vanskeligheder ved at læse, forstå eller tilgå information, ligesom de kan blive udfordret i forhold til deres hukommelse og planlægningsevne. Psykiske og sociale problemstillinger kan også spænde ben for evnen til selv at opsøge relevante tilbud, overholde aftaler og videregive relevante oplysninger.

Det er barrierer som organiseringen, samarbejdet og opgavefordelingen i sundhedsvæsenet bliver nødt til at tage højde for, hvis ambitionen om at få nedbragt ulighed i sundhed skal indfris.

Vi håber, at dette indlæg sparker en allerede åben dør ind. Hvis ikke vil vi gerne sparke døren op, og vi opfordrer på det kraftigste til, at regeringen ikke glemmer psykiatrien – både behandlings- og socialpsykiatrien – i arbejdet i strukturkommissionen. Regeringen skal indtænke psykiatrien fra start, hvis kommissionens arbejde skal munde ud i nogle bæredygtige modeller, der understøtter en bedre sammenhæng og samarbejde mellem sektorerne.

For at læse debatindlægget i sin helhed – klik her.