Sundhedsstrukturkommissionen har præsenteret anbefalinger til et bæredygtigt sundhedsvæsen

Sundhedsstrukturkommissionen præsenterede den 11. juni sine anbefalinger og forslag til modeller for nye måder at indrette sundhedsvæsenet på. Sundhedsstrukturkommissionen peger på seks tværgående anbefalinger og tre forslag til forvaltningsmodeller. 

Regeringen nedsatte Sundhedsstrukturkommissionen i marts 2023 med den formål at komme med forslag til, hvordan vi sikrer et forebyggende og sammenhængende sundhedsvæsen med mere lighed, og som er mere nært og bæredygtigt. Kommissionens forslag kommer til at indgå i regeringens arbejde med en ny sundhedsreform, som forventelig præsenteres efter sommerferien.

Sundhedsstrukturkommissionen peger på seks tværgående anbefalinger og tre forslag til forvaltningsmodeller. De tværgående anbefalinger er uafhængige af valget af forvaltningsmodel.

Kommissionen anbefaler:

  • Kapacitetsudvidelse og ændret organisering af det almenmedicinske tilbud. En betydelig kapacitetsudvidelse af det almenmedicinske tilbud inden for rammerne af en ændret organisering. Formålet er, at udviklingen af det almen-medicinske tilbud afspejler patienternes stigende behov for sundhedsydelser og tilgængelighed i det primære sundhedsvæsen.
  • Ny organisering af arbejdet med digitalisering og data i sundhedsvæsenet. En ny organisering skal være med til at sikre større national beslutnings- og eksekveringskraft og fælles prioritering og retning for digitalisering og brug af data i sundhedsvæsenet.
  • Tilpasset ressourcefordeling. En national sundhedsplan skal sætte en strategisk retning for tiltag, der sikrer tilpasning af ressourcefordelingen mellem både det primære og sekundære sundhedsvæsen og geografisk på tværs af landet.
  • Ændringer af organiseringen og samarbejdet på psykiatriområdet. Psykiatrien integreres organisatorisk med det samlede sygehusvæsen, for at understøtte en styrket sammenhæng for den enkelte og et løft af kvaliteten i den tværgående indsats for mennesker med psykiske lidelser.
  • Tilpasning af de organisatoriske rammer for de praktiserende speciallæger. Tilpasning skal understøtte en effektiv brug af de samlede speciallægeressourcer i omstillingen af sundhedsvæsenet.
  • Implementering. På baggrund af de politiske beslutninger om den fremtidige struktur for sundhedsområdet oprettes et reformsekretariat under indenrigs- og sund­hedsministeren, som følger implementeringen af de enkelte initiativer og understøtter den decentrale implementering.


De tre foreslåede forvaltningsmodeller adskiller sig indbyrdes i forhold til, om sundhedsvæsenet har en decentral eller en national politisk ledelse, og i forhold til graden af samling af opgaver inden for sundheds- og ældreområdet.

  • Model 1: Regionalt enhedssundhedsvæsen med sundheds- og omsorgsregioner.
    Regionerne nedlægges, og der etableres et nyt forvaltningsled i form af 8-10 sundheds- og omsorgsregioner. De nye sundheds- og omsorgsregioner får det samlede ansvar for sygehuse, almenmedicinske tilbud og den øvrige praksissektor. Samtidig får de ansvaret for en række opgaver på sundheds- og ældreområdet, som i dag bliver løst af kommunerne. Hver sundheds- og omsorgsregion ledes af 21-25 direkte valgte politikere.
  • Model 2: Statsligt enhedssundhedsvæsen
    Regionerne nedlægges, og staten overtager myndigheds- og driftsansvaret for sygehuse, almenmedicinske tilbud og den øvrige praksissektor. Derudover får staten ansvaret for en række opgaver på sundheds- og ældreområdet, som i dag bliver løst af kommunerne. Det politiske ansvar er placeret hos ministeren for området, som fastsætter den overordnede strategi og udviklingsplan for sundhedsvæsenet.
  • Model 3: Sundhedsregioner
    Den nuværende opgavefordeling indenfor sundheds- og ældreområdet bevares. Dermed har regionerne fortsat ansvaret for sygehuse og praksissektoren, og kommunerne har fortsat ansvaret for deres nuværende opgaver på sundheds- og ældreområdet. Modellen indebærer i stedet ændringer i regionernes politiske styreform, tiltag til at udbygge det primære sundhedsvæsen og styrkede krav til den kommunale opgavevaretagelse på sundhedsområdet.

Kommissionens rapport er sendt i otte ugers høring frem til 6. august.

Se rapporten - klik her. 

Se sammenfatning af anbefalingerne - klik her.