Unge hjemløse kæmper med komplekse problemer

De seneste ti år har der været en stigende hjemløshed blandt unge. Første gang vi så et fald i hjemløsheden blandt unge var ved den seneste kortlægning af hjemløshed i 2019. Hjemløshed blandt unge er dog stadig udbredt, og en tredjedel af de borgere i Danmark, der lever i hjemløshed, er unge mellem 18 og 29 år.

Baggrund for undersøgelsen
Undersøgelsen udarbejdet af VIVE, er en registerbaseret undersøgelse af unges forløb før og efter en hjemløshedssituation. Undersøgelsen er baseret på omfattende data fra de nationale kortlægninger af hjemløshed, data om ophold på § 110-boformer for borgere i hjemløshed, samt registerdata fra Danmarks Statistik og Sundhedsdatastyrelsen. VIVE har udarbejdet undersøgelsen for Hjem til Alle alliancen med støtte fra Helsefonden og Bikubenfonden.

Resultater
Undersøgelsen tegner generelt et billede af en gruppe af unge i hjemløshed med en høj grad af udsathed. Selvom der også er unge i hjemløshed med en lavere kompleksitet i udsatheden, så hænger hjemløsheden for hovedparten af de unge sammen med udfordringer på mange forskellige livsområder.

Flere og komplekse problemer øger risikoen for hjemløshed
En faktor, der er særligt udslagsgivende for, hvilke unge der kommer ud i hjemløshed, er hvor tunge problemer, den unge kæmper med.

Unge fra udsatte familier havner oftere i hjemløshed
Der er en overrepræsentation af unge fra udsatte familier og unge med forældre uden for arbejdsmarkedet blandt de unge i hjemløshed.

Hver tiende anbragte ung rammes af hjemløshed i ungdommen
Det er cirka hver tredje ung i hjemløshed, der har haft en anbringelse i barndommen. Cirka 40 procent af de anbragte unge, der kommer ud i hjemløshed, har både en psykisk lidelse og et misbrugsproblem, mens det til sammenligning kun gælder cirka 10 procent i gruppen af anbragte unge som helhed.

Høj dødelighed blandt unge i hjemløshed
Af en gruppe af unge, der var i hjemløshed som 18-24-årige i 2009, var 4,4 procent afgået ved døden frem til 2018, hvor disse unge ville have været mellem 27 og 34 år. Til sammenligning var der 0,3 procent døde i samme aldersgruppe i den øvrige befolkning. Der er en særligt høj overdødelighed, som kan forklares med stof- og alkoholmisbrug, ligesom der også er en overdødelighed på grund af selvmord.

Fortsat stort forbrug af velfærdsydelser efter hjemløsheden
I gennemsnit har gruppen af unge i hjemløshed et stort forbrug af indsatser og ydelser på tværs af forskellige dele af velfærdssystemet. Undersøgelsen viser, at det høje niveau af indsatser og ydelser for en stor dels vedkommende fortsætter i årene efter hjemløsheden.

Læs rapporten – klik her