Tidlige indsatser, som kan hjælpe med at forebygge vold og bryde voldsmønstre, kan potentielt have stor betydning for voldsudsattes sundhed, uddannelse og tilknytning til arbejdsmarkedet. VIVE har netop evalueret en interventionsmodel for Social- og Boligstyrelsen.
Baggrund for projektet
Udgivelsen er en evaluering af samarbejdet om at implementere en interventionsmodel i forhold til personer, som lever med vold i nære relationer. Modellen har fokus på at opspore både voldsudsatte og voldsudøvere og tilbyde dem en relevant socialfaglig indsats.
Initiativet er sat i værk af Social- og Boligstyrelsen og afviklet i perioden 2022-24. Dialog mod Vold har haft ledelsen af projektet, der har fundet sted i samarbejde med Københavns Politikreds, Frederiksberg Kommune, Dragør Kommune, Tårnby Kommune, Lev Uden Vold, LOKK, Mødrehjælpen og Mandecentret samt VIVE som evaluator.
Modellen Videre Uden Vold (VUV) består af fire elementer: opkvalificering, opsporing, indsats og opfølgning/brobygning til andre tilbud. Fundamentet for modellen er en bred opkvalificering af fagpersonale, så de bedre og tidligere kan identificere voldsproblematikker og opspore voldsudsatte og voldsudøvere gennem deres daglige virke.
Opsporingen foregår i kommunerne og hos politiet, der indhenter samtykke fra borgeren til at videregive borgerens oplysninger til Lev Uden Vold (LUV). LUV henviser derefter borgerne til et rådgivningsforløb i en af fire voldsfaglige organisationer: Mødrehjælpen, Mandecenteret, Dialog Mod Vold (DMV) eller Landsorganisationen af Kvindekrisecentre (LOKK). Hos organisationen begynder borgeren i et rådgivningsforløb på fem samtaler.
Hvis det vurderes relevant, kan der efter de fem samtaler bygges bro til et andet tilbud, som passer til borgerens situation. Baggrunden for projektet er et politisk ønske om at styrke den tidlige, forebyggende indsats mod vold i nære relationer, så flere voksne der er udsat for eller udøver vold i nære relationer får hjælp til at komme ud af volden.
Indsigter og videreudvikling
Evalueringen bidrager med indsigter til det voldsfaglige felt og det professionelle arbejde med vold i nære relationer samt, hvordan et tværsektorielt samarbejde mellem voldsfaglige organisationer, politikreds og kommune fungerer og kan forebygge vold i nære relationer.
Det vurderes i evalueringen, at en mulig videreudvikling af indsatsen med fordel kunne rumme et samarbejde med et misbrugscenter eller psykiatrisk center og inkludere flere målgrupper i opkvalificering- og opsporingsdelene.
Evalueringen peger desuden på nødvendigheden af en kulturændring i kommunerne som forudsætning for arbejdet med vold i nære relationer.